След като отбелязаха Деня на земята със серия нощувки в Екомузея край уникалния за България аквариум, пред русенските скаути от Приста скаутинг клуб стои ново предизвикателство. Момчетата и момичетата със скаутските връзки ще отбележат подобаващо още един световен ден - този на реките. 
Той е на 11 май. Затова в събота скаутските водачи свирят сбор и поставят нова задача пред малките и младите ентусиасти, които опознават природата. 
В Деня на реките ние ще почистим бреговете на две от русенските водни емблеми - Дунава и река Русенски Лом, каза зам. клубният водач Слав Гиндянов.
С това русенци откликват на призива на WWW България и Организацията на българските скаути над 300 скаути на възраст от 7 до 18 години да се погрижат бреговете на българските реки да изглеждат по-чисти. 
Ще използваме всичко научено по време на нашите занимания и походи, за да съберем отпадъците и в най-трудно достъпните места и да освободим зелената природа от боклуците, поясни Гиндянов. Децата и младежите от други 8 града ще се погрижат за Искър, Камчия, Черна, Батова, Тученишка, а на русенските скаутски чети са поверени най-европейската река и реката с едни от най-красивите меандри. 
Приста скаутинг клуб ще се раздели на две групи. Вълчетата заедно с голяма група доброволци ще разчистват района на хижа Приста. По същото време скаути и венчър-скаути ще се упътят към Ивановските скални църкви, за да почистят там бреговете на Русенски Лом до местността Смесите.