Народната приказка за кучето и котката се разиграва в нов вариант в община Ценово. На сцената обаче не излязоха деца или ученици, а мъже и жени на зряла възраст, хора със завидно положение в обществото и с нескрити амбиции в игрите на политическата рулетка. В новата интерпретация на популярната детска приказка главните роли се разпределиха между членовете на общинския съвет и служителите на общинската администрация. Противниковите лагери застанаха от двете страни на барикадата като яростни защитници на позициите си. Явно в Русенска област се заформя още една община, в която конфликтите и страстите се вихрят на воля.
Между местната изпълнителна и законодателна власт искрите на напрежението започнаха да прехвърчат преди повече от година. С течение на времето трудностите в общуването и в съвместната работа ставаха все по-многобройни.
Все по-често местните парламентаристи блокираха инициативи на общинската администрация
възпрепятстваха приемането на значими проекти за развитието на общината. Балонът на трудната и непредвидима комуникация се спука по време на последното заседание на общинския съвет в края на април. Кметът на община Ценово д-р Петър Петров изведе екипа си от заседателната зала, а общинските съветници след кратки разговори и опити за анализ на създадената ситуация прекратиха сесията. И целият този фарс се излъчваше онлайн. И наистина тези действия на облечените с власт какви ли чувства остават у хората, които бяха решили да бъдат съпричастни с проблемите на населените си места. Явно, че дрязгите между досегашните им избраници няма да престанат и най-видните люде в общината едва ли ще „заровят томахавките“. В една част от зрителите явно се натрупа чувството на неудовлетвореност и скрита неприязън, а други с удоволствие наблюдаваха и се забавляваха с цирковата програма, без да заплащат входни билети. 
Продължителната сага набра скорост особено през последните няколко месеца. Общинското ръководство на ГЕРБ в края на февруари излезе с декларация и сне политическото си доверие от председателя на общинския съвет и бивш координатор и лидер на партията Галина Георгиева, както и от общинския съветник от същата политическа сила Боряна Георгиева. Причината да се стигне до това решение е, че двете работят в разрез с политиката на ГЕРБ и „не спазват политиките на партията за развитието на общината“. От партийното ръководство ги призоваха да напуснат общинския съвет, но и до ден днешен двете дами не са депозирали оставките си.
Изпълнителното бюро на ГЕРБ взе решение и да изключи двете от партийните си структури
Политическите сътресения и катаклизми в навечерието на европейските избори и наближаващият местен вот не останаха незабелязани от местната общественост. Хората все по-често започнаха да си задават въпроса дали не са въвлечени в епизод от играта „Кой е по-, по-, най-“. Назряващото обществено напрежение и недоволство започна да рефлектира с открити въпроси към ръководството на общинската администрация и лично към кмета д-р Петров. Той обобщи най-често задаваните въпроси от гражданите и ги изпрати до председателя на общинския съвет в Ценово. Писмото до госпожа Георгиева беше депозирано на 27 март. В него се изразява надежда в едноседмичен срок да се получат отговори на отправените въпроси. Но както се казва, „нито вест, нито кост“, въпреки че д-р Петров отправи и предупреждението, че ще даде публичност на злободневните питания. 
Част от тях са свързани с предполагаеми злоупотреби и измами със средства от Европейския социален фонд през 2017 година. Тогава в Ценово са се провели курсове за безработни от общината за придобиване на умения за озеленители и строителни работници. Под сертификатите, издадени от фирма „Авицена“ в Смолян, стои подписът на Галина Георгиева като оторизиран представител на „Център за професионално обучение“. В същото време двамата обучители досега не са получили обещаното им възнаграждение. Г-жа Георгиева, въпреки че е прескочила вече законовата възраст, с голямо желание и ентусиазъм се включва в инициативите на „Млад фермер“ за гледане на патици. Тя получава генерално пълномощно от няколко млади мъже, които сега са санкционирани от НАП и Фонд „Земеделие“ като „земеделски производители“ и трябва да възстановяват значителни суми към хазната. Вярно е, че са отгледани
две партиди патици, но те са били в собствения двор на председателката на общинския съвет
Сигнали за нарушенията са изпратени до компетентните инстанции, като се очаква в най-скоро време контролните органи да извършат подробни проверки.
И така се стигна до датата 24 април, когато чашата на конфликта преля. По време на заседанията на комисиите повечето от съветниците дадоха съгласието си за закупуване на сграда в Караманово, която да се ремонтира и в нея да се нанесе здравната служба. По време на гласуването на докладната записка на сесията резултатът обаче претърпя коренен обрат. Местните законотворци по неясни причини не дадоха „зелена улица“ на предложението. Учудващо е как само за няколко дни те промениха мнението си и лишиха жителите на Караманово от нова социална придобивка. Кметът на населеното място Бисер Блажев определи това решение като преднамерени действия срещу местното ръководство. Това становище беше изцяло подкрепено и от кметовете на останалите села в общината. Те са категорични, че с решенията си общинският съвет явно и преднамерено саботира местната изпълнителна власт. 
На практика се оказва, че в една привидно спокойна община като Ценово общественото мнение ври и кипи, хората активно изразяват гражданската си позиция. И може би страстите и предизборното напрежение ще се поуспокоят, едва когато има видими резултати от проверките, като наяве се покаже кой е крив и кой е прав. И така сагата „Ценово“ продължава, докато конфликтите не се изчистят. 

Марий ПЕЙЧЕВ