Още една русенска градска легенда си отиде от земния свят. В утринните часове на 6 май ни напусна книговезецът Иван Калайджиев - човекът, който е върнал за втори живот стотици хиляди старинни и съвременни книги, като с това е зарадвал частни книгомани и обществени институции. На 20 януари той навърши достолепните 83 години.
Благодарение на неговите умения, ценни издания са възвърнали добрия си вид, като близо 50 000 тома стара литература той е подвързал и дарил на църкви, манастири, библиотеки, училища. Едно от последните дарения книговезецът направи на българския Антарктически институт. Преди три години с помощта на „Утро“ русенецът се свърза с екипа на Христо Пимпирев, за да уговори как да изпрати за Ледения континент грижливо и майсторски подвързани от него требник, издаден в Москва през 1873 г., Евангелие с разкошен обков, жития на светии, молитвеник и още един требник от по-ново време.
Освен умението да подвързва, с „Утро“ го свързваше и още нещо - преди време Иван Калайджиев е публикувал в предшественика на днешния ежедневник „Дунавска правда“ свои репортажи и сатирични текстове.
„Утро“ изразява съболезнования на близките на Иван Калайджиев. А запознати с библейските текстове припомнят, че на големи християнски празници си отиват чистите праведни души. 
Опелото ще бъде извършено днес от 15.30 ч в църквата „Св.Възнесение“, до старото Разградско шосе. Погребението ще бъде в гробищен парк „Чародейка“.