За осма година Русе и България се присъединяват към Европейската нощ на литературата - инициатива, която води началото си от 2006 година по идея на чешките културни центрове. Русе бе от първите български градове, които се присъединиха към тази идея - това стана през 2011 година. 
Тазгодишното издание на Нощта на литературата е на 15 май. В него освен Русе се включват още 11 града - София, Бургас, Велико Търново, Варна, Добрич, Ловеч, Шумен, Перник, Пловдив, Стара Загора. От шест до десет вечерта на четири различни места в Русе ще се четат откъси от произведения на съвременни европейски автори в превод на български език. Четците ще бъдат актьори от драматичен театър „Сава Огнянов“.
В Австрийската библиотека в Доходното здание /входът е през Арт кафето/, ще се чете от книгата „Двайсет лева или смърт. Четири пътувания“ от австрийския автор Карл-Маркус Гаус, издание на „Black Flamingo Publishing“. Текста ще чете актрисата Мариана Крумова. 
В Дом Канети на улица „Славянска“ актьорът Крум Берков ще поднесе на почитателите на литературата откъс от „Краят на самотата“ от немския автор Бенедикт Уелс, излязла от печат в издателство „Колибри“. 
В регионална библиотека „Любен Каравелов“ ще звучи откъс от романа „Всичко това е любов“ на португалския белетрист Дулсе Мария Кардозо, издадена от „Ерго“. Там все още се уточнява кой ще чете откъса. 
Знае се обаче чий глас ще преподнесе на ценителите интригуващи части от романа „Второ лято“ на съвременната италианска белетристка Кристина Касал-Скалия, издаден от „Изток-Запад“. Това е актрисата Ралица Константинова, а поредното, четвърто русенско гнездо на Нощта на литературата е читалище „Христо Ботев“, което традиционно се включва в инициативата. 
Организаторите припомнят, че всеки, който желае, може да си вземе бланка за събиране на печати - това може да стане в първото гнездо, което се посещава. Който събере печати и от четирите гнезда, ще може да спечели книга по избор на последното място, където ще слуша откъсите от текстове.