Жените са половината Европа и затова трябва да подкрепят предстоящите евроизбори и да гласуват. Този призив отправи вчера на кръгла маса „Апел за Европа: защо обединена Европа е важна за жените и защо е важно да гласуваме на европейските избори“ в Русенския университет Кармен Щаделхофер. Форумът бе организиран от русенският клуб на международната женска организация „Сороптимист Интернешънъл“, а Кармен Щаделхофер е президент на асоциация „Дунавска мрежа за Европа“ (ДАНЕТ) и един от инициаторите за създаването на мрежа на „Сороптимист Интернешънъл“ от дунавските страни.
„Защо ние жените трябва да участваме в европейските избори? Защото жената, жената-майка, жената-творец, жената-общественик, има силата да постигне това, което може би политиците обличат в много думи“, посочи Милена Попова - международен делегат на „Сороптимист Интернешънъл - Съюз България“.
Разликата в съотношението между гласувалите жени и мъже на последните евроизбори през 2014 г. е четири пункта - 45 процента от гласоподавателите били мъже срещу 41 процента - жени. По време на евровота през 2009 г. тя е само два процента в полза на мъжете. Надяваме се, че тази разлика няма да се увеличи още на предстоящите евроизбори, обясни Попова.