Новородените две лъвчета в хасковския зоопарк починаха от хипотермия. Смъртта настъпила днес, уточни шефът на зоокъта в Хасково Валентин Ахтаров, цитиран от Haskovo.net.

Новородените са рожби на лъвицата Петя, за която това е първо раждане. Заради бременността още преди месец майката била отделена в самостоятелна клетка със самостоятелно помещение.

Първото лъвче се родило привечер на 30 април, а на следващата сутрин - на 1 май служителите в зоопарка заварили и второто.

"През деня наблюдавахме лъвицата дали ще започне да кърми лъвчетата, но на този етап не можеше да се каже дали ще прояви майчиния си инстинкт и затова изчакахме", заяви зооинженерът Валентин Ахтаров. Той уточни, че за раждането бил уведомен и ветеринарният лекар в зоопарка, който погледнал майката и новородените, констатирайки, че всичко е нормално.

Днес сутринта обаче от ръководството на зоопарка установили, че лъвчетата не са закърмени и сигнализирали ветеринарния лекар д-р Христо Инджов, с който хасковският парк има договор. Специалистът ги прибрал в клиниката в Димитровград, за да опита да ги възстанови, но неуспешно, обясни Ахтаров. По думите му при предаване на новородените те не били в особено добро състояние.

"В този момент лъвчетата издава звуци и мърдаха, но вече бяха в състояние на хипотермия вследствие на това, че майката не ги е топлила през нощта", уточни той.

Потърсен за коментар, д-р Инджов обясни, че състоянието на двете лъвчета е било противопоказно за оцеляването им и те починали днес. Според него реакцията на служителите в хасковския зоопарк е закъсняла, тъй като е можело да се вземат по-рано мерки за спасяване живота на лъвчетата.

Министерството на околната среда и водите е получило сигнал от Фондация „Четири лапи” заради починалите новородени лъвчетa. След смъртта им общината инициира проверка, а от дружеството, което се грижи за животните признават, че липсата на постоянна ветеринарна грижа може би е причината за фаталния край, предаде bTV. 

Явор Гечев от „Четири лапи” заяви, че фондацията е била готова да окаже помощ на лъвчетата, но от зоопарка са отказали. В момента в клетки в хасковския зоопарк се отглеждат 180 животни. От години лицензът на обекта е отнет. Сега кандидатстват за нов. За целта ще им трябва и постоянен ветеринар.

Гечев обаче е категоричен: „Безумие. Да се развъждат лъвове в такива условия е безумие. Този зоопарк не бива да получава лиценз в никакъв случаи и трябва да бъде затворен”.