Исторически възстановки от времето на Второто българско царство ще оживеят от 4 до 6 май на крепостта Червен, когато там ще се проведе фестивалът „Средновековен лагер Червен“. Събитието се организира от варненското сдружение „Чигот“ с участието на сдружение „Търновци“ и участници във възстановки по покана на русенския Исторически музей.
Ще бъдат показани достоверни реконструкции на облекла, украшения, оръжия и предмети от всекидневието в Средновековието. Ще оживеят не само царете и техните героични битки, но и обикновените хора и техните делници и празници, грижите и забавленията, занаятите и търговията. Публиката ще има възможност да стреля с лък и да хвърля копие. 
А средновековната кръчма „Странстващата бъчва“ ще предложи вкусно хапване в демонстрационна кухня за автентични рецепти и характерната старинна медовина.  
Във всеки от трите дни организаторите ще разкажат по една история за живота в Средновековна България. На 4 и 5 май историите и битките ще започват в 17 ч, а на 6 май, понеделник, началото е в 10 ч.