Поне 5000 декара посеви са унищожени от падналата във вторник градушка, научи "Утро". До момента в Областна дирекция "Земеделие" са подадени заявления за обезщетения от двама производители от Борово и Червен. Според техните данни, пороят и последвалите ледени късове са засегнали всички култури - пшеница, ечемик, царевица, слънчоглед и г. Предстои сформирането на комисия, която да прегледа на място какви са пораженията. Съгласно нормативната уредба, ако посевите са унищожени 100%, фермерът има право да получи компенсация от държавата.
Стопаните имат седем дни срок да подадат заявленията си за обезщетения, така че вероятно те ще се увеличат. Все още няма постъпили оплаквания от земеделци в Две могили, където стихията нанесе най-сериозни поражения, каза директорът на ОД "Земеделие" Борислава Братоева. 
И тази година стопаните от Русе останаха без защита от градушките. Както "Утро" писа, противоракетната отбрана не стига до нашата област, а националната стратегия за борба с бедствието предвижда превенция със самолети, но чак от догодина. Което дай боже да стане, защото срокът вече няколко пъти бе отлагат, а за покупката на самолети и обучение на летци за тях все още нищо не се чува.