54,81% от данъчните декларации, подадени до НАП-Русе от физически лица, са изпратени по интернет, съобщиха от регионалния офис на приходната агенция. 2019 е първата година, в която електронните формуляри са повече от хартиените. От догодина хартиените формуляри ще изчезнат и всички декларации ще се подават онлайн.
В офиса на НАП в Русе до момента са регистрирани 17 197 броя декларации на физически лица. С ПИК от агенцията са подадени 6530, а с електронен подпис - 2896. На гишетата в офиса са приети 6133 декларации, а през пощенските клонове в региона са изпратени 1637 формуляра, като в близките дни се очаква да пристигнат още. 
От началото на годината до момента чрез електронната система за плащане (т.нар. виртуален POS) и чрез физическите POS терминали в офисите на НАП са платени над 70 млн. лв. без такси. През 11-те терминала в русенския офис са направени 4 197 бр. транзакции на обща стойност 1 011 990 лв. 
От приходната агенция съобщават още, че през 2020 г. декларирането на доходите ще бъде значително по-лесно за хората, които имат ПИК или електронен подпис. Тогава всички доходи от трудов договор, както и хонорарите и възнагражденията по граждански договори, ще бъдат предварително попълнени от НАП в данъчните декларации на гражданите и те ще имат възможност да ги прегледат, коригират и допълнят при нужда.