Дъщерята на един от емблематичните български актьори Кирил Господинов - Веселина, ще представи в Русе книга за своя баща. Това ще бъде един от акцентите, с които библиотека "Любен Каравелов" ще се включи тази година във вече традиционната Европейска нощ на музеите и галериите на 18 май. През 2019-а се навършват 85 години от рождението на Кирил Господинов, това е поводът на 18 май два часа от 20 до 22 ч да бъдат посветени на Баш Майстора. Ще бъде представен мултимедиен спектакъл с изложба, ще бъде прожектиран филмът "Баш Майстора на море" и Веселина Господинова ще сподели с русенци своята книга "Баш Майстора завинаги".
"Посветих това издание - "Баш майстора завинаги", на всички верни почитатели на тате и правя достъпни всички уникални фотоси от постоянната изложба "Баш Майстора завинаги". Проследявам култовия образ Рангел Лелин - през петте филма от поредицата. Образите на Жорката, Веска, другаря Кире са живи и говорят от фотосите, публикувани в книгата", казва дъщерята на големия актьор.  
Месец май ще бъде наситен със събития за библиотеката. Сред интригуващите срещи са вечерта на българската и украинската поезия с участието на поетичното семейство Анна Багряна от Украйна и Димитър Христов от България - на 14 май, и гостуването на поета Петър Чухов с неговия нов сборник разкази - на 16 май. На 22 май изследователката на българските символи във везбата Елисавета Йорданова ще представи своя албум в две части "Приказки в шевица".  
Специално място в майската програма библиотеката отделя на професионалния празник на библиотечните специалисти 14 май. Тогава от 11 ч в зала "Изкуство" ще се проведе второто изложение на обществените библиотеки от цялата област. Читалищата в градовете и селата ще представят своята дейност, а едно от тях ще получи и наградата "Библиотека на годината", учредена от регионалния културен институт.