Министерството на туризма стартира принудителна административна мярка за понижаване на звездите на четиризвездния хотел "Рига". Министърът на туризма Николина Ангелкова е разпоредила проверка след информация в интернет и тв ефир за перипетиите на дошли на екскурзия в Русе деца, които били настанени в помещения в окаяно състояние, категорично неотговарящи на категорията на хотела.
Експертният екип на ведомството е установил, че стаите в хотела от 11-ия етаж нагоре не отговарят на нито една от категориите, които са определени в Закона за туризма. По тази причина веднага се стартира принудителна административна мярка за понижаване на звездите. Законът за туризма предвижда и финансова санкция за хотелиера в размер от 200 до 1000 лв. и от 1000 до 3000 лв. за юридически лица. 
Поискано е етажите, които не отговарят на изискванията на закона, веднага да бъдат запечатани. Ще бъде потърсено съдействие от Регионалната здравна инспекция и за принудително запечатване на етажите, които не съответстват на категоризацията на мястото за настаняване. Очаква се това да бъде извършено до 3 май, съобщава пресцентърът на министерството.
Според мениджъра на хотела Женя Петрова, стаите са дадени на учениците "по изричното настояване на нашите клиенти". Клиентът в случая е туристическата агенция, предложила екскурзията на училището.
"Ние с хотела имаме подписан договор за настаняване в нереновирани стаи, но в договора ни изрично пише, че те трябва да са годни за пребиваване на деца, да отговарят на всички санитарни изисквания. Тези снимки според мен са извадени от контекста. Това е сбор от снимки от етажите, на които са настанени децата", заяви Деница Иванова, представител на туристическата агенция.