Великденските празници са излезли най-скъпи в Русе и София, а най-евтини - във Варна и Пловдив. Това показват изчисления на анализаторите от Системата за агропазарна информация. Експертите на земеделското министерство са пресметнали цените за примерна великденска кошница, в която влизат традиционните храни за празника - агнешко месо, козунак, яйца, безалкохолни, както и бутилка роден алкохол, вино и 2 литра бира. Менюто стига за четиричленно семейство, като в него са и продуктите, нужни за приготвянето на дроб сарма - килограм дреболии, 500 грама ориз и масло, както и бутилка олио, репички и краставици за салата.
От сметките им излиза, че празникът е струвал на жителите на Русе средно по 99,53 лева. Много по-богатите от нас софиянци са платили средно по 99,20 лева. Цените във Варна и Пловдив, които също са далеч пред нас по заплати, са били съответно 94,52 и 95,43 лева.
Само за яйцата домакинството е дало средно 10 лв. в зависимост от това какъв брой са боядисани. Сметката по САПИ показва, че за 20 яйца размер L най-много са платили бургазлии - 6,20 лева, а най-евтино е било в Ловеч и Пловдив - по 5 лева.
Козунакът е струвал близо 4 лв. за брой в супермаркетите но в пекарните удари 10 лева килограма при поръчка от днес за утре. Най-скъпо  за подсладения хляб са плащали в Пловдив - около 6,30 лева за килограм, в Северна България - под 5 лева.
Важна част от трапезата е основното ястие, което най-често е агнешко месо. Според САПИ два килограма плешка са стрували между 25,40 лв. и 29,85 лв. Най-високата цена е в Русе, а най-ниската в Пловдив. За агнешки дреболии са били нужни между 7 и 8 лева за килограм. Средно за страната цената на едро на цяло агне е 13,63 лв./кг, като за седмица има леко повишение с 0,8%.