За 13-а поредна година жителите на Сливо поле организираха курбан за здраве, плодородие и единение.
"Инициативата за това е подета от местната помашка общност, но постепенно започнаха да се включват всички жители на града и събитието се превръща в очакван празник. От 2-3 години и общинската власт много помага", разказва един от главните организатори Мехмед Бюлюкбашев. Той припомня, че традицията е пренесена от Родопите, откъдето са дошли преди 30-40 години и голяма част от жителите на Сливо поле -преселници, някои от които са сменили домовете си заради т.нар Възродителен процес, други по икономически причини.
Години наред в град Сливо поле в мир и разбирателство съжителстват българи, турци, помаци, роми и татари, обяснява кметът на община Сливо поле Валентин Атанасов. Той приветства идеята хората да се събират и да дават курбан за здраве.
"Как да не подкрепим такава инициатива. Ние няма за какво да се караме и какво да делим, а аз съм щастлив, че намирам общ език и съм приеман от всички. Слънцето грее за всички, всички в нашата община са равноправни, а в това хубаво начинание сме включили и децата да помагат", казва кметът.   
Началото беше дадено сутринта с молебен-мевлид, на който присъстваха и гости от София. Беше приготвена храна за над 3000 души, като най-напред бяха заделени 600 порции за социалния патронаж. След това бе помислено за хората, които даваха дежурства на работа - полиция, пожарна служба и т.н.
След като всички гости се нахраниха на обяд празникът продължи с народни борби. В тях се включиха 10 клуба от Русенско, Исперихско и Разградско. Сред борците личаха имената на шампиони като Айлин Кудрет, Мехмед Гази и Гюрай Хамдиев. В категорията "баш" се срещнаха двамата братя Огнян и Пламен Чиликови. Опитът си каза думата и кочът, който организаторите бяха приготвили за големия победител, бе вдигнат от баткото. За пръв път тази година и имаше и мазни борби, които предизвикаха много емоции у състезателите и публиката.