Прочутите по цяла Европа Чилновски баби представят Русе и България на един от изключително атрактивните фолклорни фестивали в Европа - Международна феерия на народите в испанското градче Фуенхирола. Прословутите Баби потеглиха към провинция Малага в Южна Испания навръх Великден. Днес те вече трябва да се включат в първите събития от пребогатия афиш на фестивала.
Във Фуеинхирола Чилновските баби ще се срещнат с другите представители на България на това авторитетно пъстро събитие - фолклорната група "Игривите опинки" от село Расово, Монтанско.
По телефона се чувахме няколко пъти с техния ръководител Христо, даже стана ясно, че неговата баба е от Баниска, така че сме си близки хора, каза ръководителката на Чилновските баби Стефка Атанасова.  
Феерията на народите тази година се провежда за 25-и път, затова организаторите са поканили пазители на фолклорните традиции от 33 държави, за да бъде емоцията ярка и назабравима. Градчето се превръща в световна столица на етноритми и обичаи от 30 април до 5 май. Концерти, спектакли, индивидуални изпълнения и срещи ще има през всичките дни непрекъснато - всичко това ще започва в 12 по обед и ще приключва в четири часа след полунощ. 
На 1 май ще бъде централното събитие - тържественото представяне и дефиле на всички участници. Чилновските певици, които ще развеят българския флаг и знамето на Две могили, ще застанат редом със самодейци от Хавай и Канада, Великобитания, Естония, Гърция и др. Срещу тях ще бъдат представителите на Япония, Южна Африка, Сърбия, Мароко, Ирландия и други държави. Общо в дефилето ще вземат участие над 1000 души. 
Чилновските баби ще изпеят няколко от своите автентични песни, ще представят игри на песен и своето "марково" ревю на домашно тъкани и везани възглавници. А една от самодейките, бившата балерина Татяна Кайрякова, е подготвила изненада - испански танц, издаде Стефка Атанасова. 
Бабите възнамеряват също да отидат до Гибралтарския пролив, преди да си тръгнат обратно към дома.