Агенция за недвижими имоти няма да получи комисиона за сделка, за която направила първа стъпка, но продажбата минала без нея.
В края на 2017 година Б.Д. от Русе посещава офиса на фирмата в центъра на града с искане да му намерят къща. Сключва предварителен договор с посочена комисиона за агенцията и му организират три огледа. Клиентът харесва една от къщите, но предлаганата от него цена е далеч от желаната от собственика и отношенията им приключват.
Скоро след това обаче кандидатът за ново жилище се свързва с жената на собственика по обява в интернет за същата къща и се споразумяват за цената.
След като разбират за извършената зад гърба им сделка, от агенцията завеждат иск срещу Б.Д. за 1200 лева на базата на предварителния договор с аргумента, че са свързали двете страни и са участвали в първоначалните преговори.
Районният съд уважава иска, но при обжалването Окръжният съд отменя присъдата с мотива, че „няма нито доводи, нито доказателства посредникът да е участвал в преговорите между жалбоподателя и собствениците на имота“, които да са довели до покупко-продажбата. Решението е окончателно и не подлежи на обжалване.