Обмисляме засилен контрол на шофьорите над 60-годишна възраст заради зачестили инциденти с тях, съобщи на посветена на пътния травматизъм конференция в Русе председателят на новата Държавна агенция по безопасност на движението Малина Крумова. Причините са известни - с възрастта отслабват и зрението, и слухът, и рефлексите, а понякога, за съжаление - и способностите за бърза и адекватна оценка на ситуацията и нужните решения. А в пътното движение няколко секунди и няколко метра повече или по-малко често имат цената на човешки живот.
Каква е картината в Русе и региона?
Статистиката не потвърждава усещането, че възрастните хора създават голямата несигурност на пътя.
Само в 122 от станалите през 2017 и 2018 година 2528 катастрофи /съответно 1445 и 1083/ са участвали хора над 60 години. Ранените при тях са 90, а двама са починали, съобщи Областната дирекция на МВР. В 19 от случаите в инцидентите са били замесени повече от един човек над 60 - възрастта, на която преди пенсионната реформа мъжете излизаха в заслужен отдих.
Разделени според годините, участниците в катастрофи дават следната диаграма - 62-ма са на възраст между 61 и 65 години, 33 - от 66 до 70 години, а 53 - над 70 години. Двамата загинали шофьори са на 62 и 72 години.
И 31 пешеходци са били замесени в пътни произшествия, като броят на леко и тежко ранените сред тях е почти равен. Сред пешеходците също има двама загинали - и двамата на 80 години.