Грандиозен концерт на открито ще отбележи Деня на Европа 9 май. От 18 ч на площад „Свобода“ ще се съберат 200 музикални изпълнители и певци, за да изпълнят заедно емблематични творби на трима известни композитори. На площада ще прозвучат Дунавското хоро на Дико Илиев, незабравимият валс на йохан Щраус-син „На хубавия син Дунав“ и химнът на Европейския съюз - Одата на радостта, създадена от Лудвиг ван Бетовен по стихове на Фридрих Шилер. 
Тази програма ще бъде изпълнена от оркестъра и хора на Русенската опера, Общинския духов оркестър, китарния оркестър на Училището по изкуствата. Към тях ще се присъединят хоровете „Дунавски вълни“ и „Св.Георги“,   Школата по народно пеене при Общинския детски център за култура и изкуство и русенски рок групи и отделни музиканти. Оркестрацията на музикалните творби е дело на Свилен Димитров, а този мащабен концерт ще бъде дирижиран от маестро Владимир Бошнаков. 
На 10 и 11 май на площада пък ще се изявят деца от 19 детски градини, които ще представят Русе като град на знанието и иновациите, съобщи директорът на дирекция „Култура и образование“ Ирена Петрова. Пет шатри, изобразяващи научни центрове, ще бъдат посветени на детските познания по различни теми като водата, солта, содата, кафето и пр. Градчето на знанието се реализира по проект, финансиран от общинската фондация „Русе - град на свободния дух“, обясни Петрова.