Три различни артистични събития ще придадат допълнителен цвят на тазгодишния празник на Русе, който ще бъде отбелязан на 6 май. От 11 ч докъм пет вечерта в различни пространства в центъра на града ученици от музикалните паралелки в Националното училище по изкуствата ще свирят на цигулка, китара и на други инструменти. Младите таланти ще озвучават градината на площад „Батенберг“, местата до паметника на Канети, Часовника, фонтана с Цигуларчето, площад „Свобода“. Тези музикални изпълнения ще се повторят в същите часове и на 7 май, съобщи директорът на дирекция „Култура и образование“ в общината Ирена Петрова.
Другият различен елемент в празничната програма е фолклорният флашмоб, който ще започне в 18 ч пред Съдебната палата. Мисля, че това ще бъде най-голямото хоро, на което Русе е ставал свидетел досега, каза хореографът и главен художествен ръководител на ФТТ „Найден Киров“ Богдан Донев, който организира флашмоба. В него освен танцьорите от ФТТ ще се включат също и детските ансамбли на града, както и школите и клубовете за любители като „Чанове“, „Кукери, „Нашенци“ и други. Най-вероятно площадът ще се окаже тесен да побере всички посветени на българското фолклорно изкуство, каза Богдан Донев. 
Третата арт изява ще завърши празничния ден от 20.30 ч на централния площад. Това е концертът „Children in time“ с участието на оркестъра на Русенска опера, Николо Коцев и неговата група „Кикимора“ и е от поредицата „Класиката среща рока“, обясни Ирена Петрова. Това вече е правено веднъж, но понеже времето се развали, се наложи концертът да бъде преместен на закрито, надяваме се този път нищо да не провали замисъла, каза Петрова. 
Освен тези изяви обичайната програма за празника си остава в сила. В 9 ч започва литургията в храма „Св.Георги“, от 11 ч на площада пред общината ще има концерт на децата от школи и формации при Общинския детски център за култура и изкуство, а от 12 ч пред паметника на загиналите в Сръбско-българската война ще се състои тържествена церемония с благодарствен молебен. Ден преди това, на 5 май, от 18 ч пред Доходното здание ще свири Биг Бенд Русе.