Три основни задачи има полицията през почивните дни около Великден, заяви директорът на Областната дирекция на МВР старши комисар Теодор Атанасов. На първо място е работата за предотвратяване на престъпленията и домовите кражби. На второ - да не се допускат нарушения на обществения ред, освен това усилено ще се работи за ограничаване на нарушенията на Закона за движение по пътищата.
Възложили сме на кварталните отговорници да издирят младежи с мощни мотори, но без книжки, за да им съставят предупредителни протоколи да не се качват на машините, докато не станат правоспособни, допълни началникът на КАТ гл.комисар Михаил Манов. По време на празничните дни служителите на Пътната полиция ще обръщат особено внимание на движението на мотоциклетите. 
Днес от 14 до 20 часа, утре от 10 до 18 часа и на 29 април от 16 до 20 часа униформени от КАТ и от районните управления в региона ще извършват засилени проверки на шофьорите. В същите часове на 25 и 29 април няма да бъдат допускани за движение тирове.
Особено внимание ще се отдели на проверките за дрогирани водачи, защото напоследът те са повече от пияните - залавяме средно по един дневно, подчерта Манов.
15 000 румънци са резервирали стаи само в курорта Златни пясъци по време на Великденските празници, които при тях са съединени с 1 май, уточни ст.комисар Атанасов. Подобна е ситуацията и в другите ни морски курорти. В тази връзка е създадена организация с румънските власти, Митница-Русе и Гранична полиция за предотвратяване на задръствания на Дунав мост на 25 април и 1 май, когато трафикът ще тече като придошла река към и от страната. За целта на граничния пункт ще работят всички осем гишета за обработка на леки и товарни автомобили.
При струпване на почивни дни зачестяват домовите и джебчийските кражби. Желателно е хората да не оставят пари и ценности в жилищата си, особено ако живеят на 1 и 2 етаж, а при тръгване да проверят дали добре са затворили вратите и прозорците на терасите си, посъветва шефът на ОДМВР. Освен това, ако живеещи в блокове усетят шум в съседни апартаменти, трябва незабавно да се обадят на тел.112 и да не влизат в тези жилища, защото крадците може да са там и да се получат нежелани инциденти, а и така ще бъдат запазени оставените от тях следи.
Засилено полицейско присъствие ще има на нощта преди самия Великден по църквите. Униформените ще следят за появата на пияни и дрогирани, както и за хора, които носят алкохол.