Осем изхвърлени от речното течение на брега на лимана на Дунавски драгажен флот /ДДФ/ варела пращат в болница 45-годишен работник във фирмата, който решава да види какво има в тях. При отварянето го лъхват опасни химикали, които увреждат гърлото му, но бързата намеса на Спешна помощ и усилията на дежурните лекари в болница "Канев" го спасяват и стабилизират. 
Това е началото на сценария на проведеното вчера в лимана на ДДФ учение "Дунав 2019" за действия при химическа, биологична, радиационна и ядрена заплаха. В него участваха пожарната, полицията, РИОСВ, РЗИ, БЧК, общината, Спешна помощ, представители на много други заинтересовани институции и румънски служители от дирекцията им за бързи действия. Действията им бяха проследени от много медии.
Спасителите се ръководеха от полеви щаб. Облечени в специални защитни костюми слажители на пожарната претовариха опасните химикали в здрави бидони, а засегнатите от изтичането им вода и почва бързо бяха обеззаразени.
Реагираме при инцидент, който е с материали, химически на пръв поглед, които са с неизвестен характер, опасни вещества и има опасност да отровят водата в Дунава и да нанесат щети. Във връзка с това се предприемат действия от страна на всички съставни части на единната спасителна система. Отиграна бе и ситуацията с излъчващ радиация товар на автомобил на Дунав мост. Така се проверява готовността на нашия състав за реагиране с всички съоръжения и средства за борба с биологични и ядрени инциденти, обясни ст.комисар Красимир Шоторов, директор на дирекция "Оперативни дейности" в Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението".
Разяснения по конкретните действия в учението даде и директорът на регионалната противопожарна и спасителна служба комисар Димитър Павлов.
В учението, в което бяха демонстрирани бързи действие и много добра координация, бе използвана и цялата специализирана техника, купена с европейско финансиране по българо-румънски проект.