Учени от Харвардския университет откриха наличието на опасни бактерии в електронните цигари, съобщи в. „Дейли Телеграф“.

Според учените става дума за бактерии, които могат да оказват пагубно влияние на белите дробове, да причинят астма и възпаление на дробовете.
Учените установиха, че, най-вероятно, такива вредни токсини се съдържат в сладките плодови пълнители за електронни цигари, които тийнейджърите обичат.
Предишни изследвания показват, че химикалите, които обикновено се свързват с развитието на сериозни респираторни заболявания, вече са открити в пълнители за електронни цигари. Но новото проучване за първи път открива вредни биологични вещества в течностите.
Учени от Харвардския университет са проучили 75 популярни пълнители за електронни цигари. 27% от патроните и течностите съдържат следи от ендоксин. Проучването показа също, че патроните съдържат три пъти по-висока концентрация на бактерии, отколкото течности.
Професор Дейвид Кристиани, ръководител на изследването, заяви, че откриването бактериите в пълнителите за електронни цигари само потвърждава вече изразената загриженост за въздействието на тези устройства върху дихателната система.