Русенецът Сали Али, възпитаник на русенската Професионална гимназия по туризъм, бе обявен за Готвач номер 2 на България на състезанието "Национална кулинарна купа на България 2019". 
"Сали Али се представи блестящо, показа 9 вида техники при приготвянето на телешко, а презентацията му беше изключително оригинална и високо професионална. Съвсем малко не му достигна, за да пребори Октай Хюсеин, който зае първото място. Но Сали бе признат безпрекословно от националното жури за шампион по прогрес - развива се с невероятни темпове и това се забелязва. Даже някои от колегите го наричат "съвършената машина". Това бе коментарът на шеф Ивайло Димитров, вицепрезидент на Асоциацията на шеф готвачите в България, който тази година беше натоварен с цялостната организация на състезанието в Пловдив. 
Димитров бе и в журито, определило най-добрите отбори на шеф готвачите. В тази класация може да се каже, че русенци отново заемат второ място - това е отборът на Сали Али, Цветомир Маринов /от Русе/ и Слав Цонков. 
Тази година очевидно на Русе му върви на втори места - втори се класира и ученикът от ПГТ Добростин Стефанов в категорията "Най-добър млад готвач". 
Важното е, че Русе подготвя една много добра школа, каза шеф Ивайло Димитров, който е създател и председател на русенския клуб на шеф готвачите. Фактът, че в момента имаме трима русенци, които управляват елитни ресторанти на жълтите павета в София - Алекс Иванчев и Сали Али на практика ръководят ресторантите на Андре Токев "Old is New" и "Андре", а Владимир Тодоров е шеф готвач на "Корсо" - това говори красноречиво, каза шеф Димитров. Самият той управлява Токевия ресторант "Монти" във Варна. 
И заедно с това Ивайло не крие горчивината: "Имаме досега 7 златни медалисти от най-престижни кулинарни състезания, а в Русе така и няма един ресторант, където да презентираме истинска дунавска кухня. За седма година Русе е в тройката на България. Направо е грехота градът да не използва тези таланти, а да ги "раздава" на София, Варна и къде ли не. Кулинарният туризъм се развива и Русе трябва да намери своето място в него". 
Ивайло Димитров и неговите колеги от русенския клуб на профи готвачите Петър Атанасов и Живко Димитров се надяват наесен да се проведе второто издание на регионалната Дунавска кулинарна купа. След първото й издание през 2014 г. досега всички опити състезанието да се повтори удрят на камък. През 2015-а клубът покани много гости и участници, но от зала "Арена" им поискаха над 39 000 лева наем и шефовете свиха знамената. 
Обидно е - защото може да се каже, че отново Русе бе първи, оттук тръгна идеята за регионални клубове и състезания, колегите от страната ни се възхищават, а ние само си мълчим, защото не може да признаем, че в нашия град някак не смятат това, което правим, за значимо, казва шеф Димитров. Той е благодарен на фирма "Рубишипс", която миналата година е подпомогнала финансово клуба. Сега има уверение от общинското предприятие "Русе арт", че ще подкрепи Дунавската кулинарна купа през есента. Защото идеята на националната Асоциация на шеф готвачите е мащабна: три регионални състезания - Дунавска, Черноморска и Родопска кулинарни купи - да излъчват най-добрите и те да участват по право в Националната кулинарна купа. Имаме много идеи, имаме и таланти - просто трябва някой да ни подаде ръка, за да направим Русе една истинска кулинарна столица, казва шеф Димитров.