Русенските контрольори от Инспекцията по труда са се включили в Националния ден за безопасна работа на височина, обявен от Главната инспекция в столицата. На 17 април бяха проверени 8 строителни обекта, на които работят общо 11 фирми, обясни вчера главен инспектор Георги Георгиев. 
На обектите имаше 70 работници, 4 от тях се оказаха без изрядно сключени договори. Основният акцент в проверките е бил свързан най-вече с обезопасяването на хората, които работят на големи височини с риск за строителите. Инспекторите отбелязали 5 необезопасени стълбища, два отвора, които не са били защитени с люкове или покрития, едно от строителните скелета също представлявало видима опасност. Освен това не били оборудвани с предпазни средства и 5 контура на етажни плочи. Към всичко това се прибавили и 8 души, които „пропуснали“ да си сложат каски и специални колани, докато работели на доста голяма височина на строежите. Така общо нарушенията наброяват 25. 
Съставени са два акта за спиране на дейността, а тепърва предстои да бъдат съставени актове и на работодатели, каза Георгиев. Според него такива  единни национални проверки предстои да се правят отново.