Известният русенски акушер-гинеколог д-р Петър Зарзаланов е осъден на пробация от Окръжния съд за незаконно издаване на зелени рецепти. 
Разследването по случая е установило, че лекарят е дал рецепти за лекарства, съдържащи наркотични вещества, на 150 души. Като гинеколог обаче, д-р Зарзаланов можел да издава зелени рецепти само на изпаднали в депресия бременни жени. За пациенти с психични проблеми такива рецепти могат да издават психиатри, невролози и джипита с изричното изискване да представят лични карти и поставени диагнози от специалисти. Той обаче предписвал лекарствени продукти с наркотици на пациенти в частния си кабинет в Медицински център „Теодора“, без да им иска документи за самоличност и епикриза за съответното заболяване, което се нуждае от лечение със съответния лекарствен продукт с наркотични вещества.
Просто се доверявал на име, години и адрес, каквито те му кажат, както и на посоченото от тях лекарство, пише в обвинителния акт на прокуратурата в Пловдив, където е извършено разследването.
Според него в периода 2012-2015 година д-р Зарзаланов е издавал рецепти основно за лекарството ривотрил, което съдържа наркотичното вещество клоназепам. Другите изписани лекарствени продукти от гинеколога на пациентите са ксанакс, съдържащо алпразолам, лексотан с наркотика бромазепам и таблетките DHC с наркотичното вещество дихидрокодеин. От обвителния акт не се разбира дали измежду тези 150 получатели на рецепти има ученици, но запознати с делото от Окръжния съд уточниха, че рецепти са давани и на непълнолетни.
След получен сигнал в Окръжна прокуратура-Русе, че гинеколог раздава зелени и жълти рецепти извън установения ред, се взема решение случаят да бъде докладван на главния прокурор Сотир Цацаров, който да възложи проверката на друга прокуратура.
Причината за този наш ход е, че д-р Зарзаланов е известен в града гинеколог и при разследване на сигнала можеше да се стигне до потулването му, затова решихме с разследването да се заемат прокурори от друг град, каза вчера за „Утро“ окръжният прокурор Георги Георгиев, който е бил представител на обвинението по време на делото в съда.
Така главният прокурор е разгледал случая и е разпоредил разследването да се извърши от подчинените му в Пловдив, а след неговото приключване, което е отнело две години, за да бъдат разпитани всичките 150 русенци, тази година обвинителният акт е внесен в Окръжния съд в Русе и е образувано дело, като на гинеколога е взета мярка за неотклонение подписка.
Д-р Зарзаланов се споразумял с окръжния прокурор Георги Георгиев на пробация два пъти седмично за период от две години и поправителен труд по местоработата му в АК комплекса към УМБАЛ „Канев“ за три години с 10% удръжки върху заплатата му в полза на държавата и незачитане на трудов стаж през това време. Освен това д-р Зарзаланов ще трябва да заплати направените по делото разноски за експертизи в размер на 2704.66 лева. На 8 април състав на Окръжния съд е одобрил споразумението и е отменил взетата мярка за неотклонение на подсъдимия.
Определението е окончателно и подлежи на обжалване и протестиране.