Новият лидер на Украйна не може да си позволи да бъде измамен от Путин, пише британският в.“Таймс“ в свой коментар по повод избирането на новия украински президент.

„Избирането на комика Владимир Зеленски за президент на Украйна не е повод за шеги“, пише изданието. „Неговата огромна победа означава ,че човек без политически опит става главнокомандващ на страна, считаща себе си за намираща се в състояние на война с русия. Опасността е очевидна: Зеленски може да бъде манипулиран от Владимир Путин, който е майстор на политическите маневри.“

Сега, пише „Таймс“, на Украйна е нужен лидер, който е готов да защитава целостта на страната и може да сътрудничи със Запада в създаването на съвременна национална армия, способна да сдържа по-нататъшни действия на Русия.

Отиващият си президент Петро Порошенко пое тази задача и гледаше на Кремъл като на нарушител на спокойствието. „Таймс“ смята, че Путин ще се радва на неговото оттегляне и ще приветства очевидната наивност на неговия приемник.

„Украинците гласуваха не само срещу Порошенко, но и срещу политическата класа“, пише по-нататък в статията. „Сред избирателите е било популярно мнението, че всички професионални политици са заразени с корупция, служат на интересите на олигарсите, а не на народа.“

От британския вестник признават, че икономиката на страната се задъхва, а Безработицата е достигнала до 9%, в резултат на което стотици хиляди граждани на Украйна са заминали да работят в русия или в страните от ЕС.

„Но в крайна сметка Порошенко държеше ясен път към Европа, а не се прегръщаше с Путин, който е и авторът на нещастията на Украйна. Избирателите смятат, че може би най-главното е, че Порошенко, самият той състоятелен бизнесмен, не можа и не желаеше да контролира олигарсите.

„В ситуация, когато елитът предизвиква сред избирателите само отчаяние, новак в политиката може да изиграе определена роля, както това се случи в съединените щати или Италия“, отбелязва „Таймс“. Известността се трансформира в гласове, поради което електоратът смята, че кандидатите могат да действат независимо от корумпираните партийни машини.“

Само че според вестника Зеленски трябва бързо да се захване с разработването на политика. На него ще му се наложи да убеди украинците, че не е обвързан с нито един олигарх. И той е длъжен да даде да се разбере, че мир с Русия няма да ъде осигурен просто с отстъпване пред условията на Москва.

„Таймс“ смята, че отправна точка би могло да стане включването на Великобритания в четиристранните преговори заедно с русия, Украйна, Германия и Франция. Не е достатъчно да се изчака Путин да завърши своя сегашен мандат през 20204 г., пише вестникът.