Издокаран като за дискотека с модни дънки, яркочервено марково яке, старателно оформена прическа и с дъвка в уста - така се яви вчера в съда Северин Красимиров, който след пиянска нощ на 6 октомври м.г. уби на крайдунавската алея под Парка на младежта с нечовешко зверство 30-годишната Виктория Маринова и се скри при майка си в Германия.
Турчеещият се циганин, който се представи като Селяйдин и се определи като турчин с българско гражданство, бе изправен пред съда с три обвинения -изнасилване, блудство и убийство по особено жестък и мъчителен начин. Той използва дадената от закона възможност да се признае за виновен и да поиска съкратено съдебно следствие, което му гарантира 1/3 по-ниска присъда. В случая това премахна възможността за доживотно наказание. В крайна сметка съдът му наложи 30 години затвор.
От семейството на жертвата в залата присъстваше баща й Георги Маринов. Той, съпругата му Галя Маринова и осиротялата им внучка София поискаха чрез адвокат Андрей Желязков 450 000 лева обезщетение и искът бе уважен.
Красимиров бе задължен да плати и 16 000 лева съдебни разноски. Присъдата може да се обжалва в 15-дневен срок пред Апелативния съд във Велико Търново.
Показания пред съда даде бившият свекър на Виктория - русенският журналист Румен Максимов.
Опитвахме се да скрием от детето какво е станало, но то разбра от съученици и постоянно питаше за нея. През ден излизаме със София и тя пуска балони във въздуха с послания колко много обича Виктория, каза трудно сдържащият емоциите си Максимов.
В момента детето живее при баща си и продължава да бъде нервно и разстроено.
В това време на вратата на съдебната зала се появи майката на подсъдимия Надежда с майка си и с мъж с червен анцуг, и без да се притеснява от установените в съдебната зала правила на висок глас поиска да говори със Северин. След като получи отказ, седна пред вратата и започна да вие и нарежда колкото й глас държи. Опитите на майка й Славка Койчева и на мъжа й да я вдигнат не се увенчаха с успех и се наложи накрая майка й да я удари няколко пъти в гърба. Едва тогава дъщерята тръгна послушно по стъпалата към изхода на Съдебната палата.
Наблюдаващият прокурор по делото описа изстъпленията на Красимиров. Детайлите в тях са толкова ужасяващи, че биха накарали дори закоравял садист да пребледнее и да му се повдигне.
Стана ясно обаче, че Емел Алиева, момичето, с което убиецът живеел на семейни начала, е разбрала какво се е случило почти веднага след убийството. Нещо повече - тя тръгнала с мъжа си по заложни къщи, където да оставят всичко ценно, което притежават, за да може Северин да избяга в Германия. Това рязко се разминава с поведението на Алиева пред тв камерите, след като извършителят на зверството беше установен.
Държавното обвинение детайлно описа живота на подсъдимия - роден в многодетно семейство от 8 деца, оставени в социални заведения, израснал без баща. Не е посещавал училище и е изостанал в развитието си. След като е насочен към помощно училище, го посещава до пети клас нередовно, но се научава да чете, сричайки, и да говори български. Още в училище е имал проблемно поведение, диагностициран е първо с лека, а по-късно с умерена степен на умствена изостаналост. Срещу него са подавани жалби в полицията за агресивно поведение срещу непознати, но не е осъждан.
Северин е безскрупулен, жесток и не проявява никакво уважение към другите хора. Проявява яростна агресия, когато не се случи това, което иска. Напълно е съзнавал последиците от действията си, заявиха окръжният прокурор Георги Георгиев и наблюдаващият прокурор Кремена Колицова, които защитиха искането си за 30 години затвор.
Служебният адвокат на Красимиров - Иван Дойнов, обаче бе на съвсем друго мнение. Според него пледоариите на прокуратурата и на адвоката на потърпевшите били изпаднали във вътрешно противоречие. Клиентът му бил една агресивна личност, но никой не отделял внимание на умствената му изостаналост. Така и не станало ясно какво количество алкохол е изпил Красимиров на рождения ден преди зверството и дали наистина това е в основата на убийството. Дойнов видя и смекчаващи вината обстоятелства. Северин имал чисто съдебно минало, ниска степен на интелект, умствена изостаналост, оказал е пълно съдействие на разследващите и не се е съпротивлявал при задържането му в Германия. Затова адвокатът поиска от съда да постанови 15 години затвор за Северин, за гражданските искове призна, че са основателни.
Съдия Юлиян Стаменов даде на Северин правото за последна дума, от която подсъдимият се възползва със старателно заучени изречения. 
"Съжалявам, дето съм го направил това нещо. Просто млад съм, направих една грешка. Признавам си вината, втори път няма да я направя. Съжалявам много, извинявам се на госпожа Виктория на родителите. Искам да върна времето назад, но не мога. Съжалявам много", бяха последните думи на Красимиров преди произнасяне на присъдата.
След това по съвет на адвоката си не отрони нито дума.

Окръжният прокурор Георги Георгиев: Нямаше възможност съдът да
откаже съкратеното следствие

Съдът призна Северин Красимиров по всички обвинения, по които бе предаден на съд, и му наложи възможно най-тежкото наказание, което прокуратурата поиска, каза окръжният прокурор на Русе Георги Георгиев. 
Единствената възможност съдът да откаже съкратено съдебно следствие е, ако прецени, че самопризнанието не се подкрепя от доказателствата по делото. В случая всеки факт е безкомпромисно установен и доказан, така че провеждането на тази диференцирана процедура показа, че прокуратурата си е свършила добре работата по делото. Няма възможност при наличие на такива доказателства по сега действащия закон съдът да откаже провеждане на съкратена процедура, подчерта прокурор Георгиев.
Думите му се потвърждават от статистиката. Това е първото дело в страната за такова жестоко убийство с изнасилване, което приключва с осъдителна ефективна присъда само за 8 месеца.

Адвокат Андрей Желязков: Удовлетворени сме морално

Поисках 30 години затвор и 450 000 лева обезщетение за роднините на Виктория Маринова и съдът уважи искането. Ние сме с ясното съзнание, че тези пари няма да ни бъдат дадени, но сме удовлетворени морално, че съдът ги уважи, заяви адвокатът на потърпевшите Андрей Желязков.

Адвокат Иван Дойнов: Наказанието е високо

Най-вероятно ще обжалвам присъдата, защото считам, че има превес на смекчаващи вината обстоятелства и наказанието трябва да бъде в по-нисък размер, заяви след края на процеса адвокатът на Красимиров Иван Дойнов.