Володимир Зеленски с убедителна победа на президентските избори в Украйна срещу сегашния президент Петро Порошенко – израз на недоволството на избирателите от действащата власт, предаде Франс прес.

Комикът е спечелил 73,2% от гласовете на днешния балотаж срещу 25,3% за неговия съперник, сочи сондаж на излизане от изборните секции, реализиран от консорциума "Exit Poll National", обединяващ три социологически института, предаде Франс прес.

Резултатите от националния екзитпол бяха публикувани веднага след затварянето на изборните секции, предаде ТАСС. Анкетата е организирана от Украинския център за икономически и политически изследвания "Александър Разумков", фондация "Демократични инициативи", носещ името на Илка Кучерива и Киевския международен институт по социология.

Зеленски благодари на избирателите за подкрепата и обеща никога да не ги подведе

"Няма да има някакъв патос, просто искам да кажа "Благодаря!" на моите родители за подкрепата, на моята съпруга – за силата и издръжливостта, на украинците, които ме подкрепиха – благодаря, на тези, които направиха друг избор. Обещавам, че никога няма да ви подведа, каза Володимир Зеленски пред своите привърженици.

Те го посрещнаха с ликуване в щаба му веднага след обявяването на резултатите от екзитпола след затварянето на избирателните секции, които показаха убедителната му победа на президентските избори със 73 процента от гласовете на втория тур. Самият той реагира спокойно, беше немногословен и излезе от залата веднага след изявлението си, предаде ТАСС.

Сегашният президент на Украйна Петро Порошенко призна поражението си на президентските избори и поздрави съперника си Володимир Зеленски, но обеща да не напуска политиката, предаде Франс прес.

Анкетите, реализирани на излизане от избирателните секции, които ми дават едва 25% от гласовете, са очевидни и ми дават всички причини да поздравя моя опонент, заяви Порошенко в своя щаб.

"Още следващия месец ще напусна поста на държавен глава – така решиха украинците. Приемам това решение. Но искам твърдо да подчертая, че не напускам политиката", добави Порошенко, цитиран от ТАСС.

Франс прес отбелязва, че парламентарните избори в Украйна са планирани за края на октомври.

Порошенко призова привържениците си да не се предават.

"Вие сте най-добрите!", каза той, обръщайки се към своя екип. "Скъпи сънародници, сътрудници на медиите, никога не се предавайте. Никога не се предавайте, нито в голямото, нито в малкото", добави Порошенко, като поясни, че думите са на Уинстън Чърчил.

Порошенко изрази готовност да помогне на Зеленски преди встъпването му в длъжност да навлезе в държавните дела. "Между официалното обявяване на резултатите от вота и момента на всъпването в длъжност съм готов по всяко време да помогна на новия президент, каза той.

Освен това той е готов да подпише закона за езика след приемането му от парламента.

"Ако Върховната рада следващата седмица одобри закона за езика, ще бъда щастлив, че аз, като президент на Украйна, ще го подпиша", заяви Порошенко.

Първият тур се проведе на 31 март и на него отпадна един от основните фаворити във всички изборни надпревари – Юлия Тимошенко.

Държавният глава на Украйна, страна с 45 милиона души население, която е по-голяма по територия от Франция, се избира за 5 години.

Последните социологически проучвания сочеха убедителна победа именно за Зеленски.

Роденият в Кривой Рог 41-годишен актьор се прочу с участието си в сериала „Слуга на народа“, където играе учител, който става президент на Украйна.

Той получава юридическо образование, но не работи по специалността си. Създава успешно студио, което произвежда хумористични предавания, комедийни филми и сериали.

В своята платформа Зеленски заявява, че гражданите сами трябва да определят задачите на властта чрез референдуми. Той също така обещава всеки бизнесмен да може да легализира доходите си срещу 5% от тях; монетизиране на помощите; превръщането на Украйна в световен лидер в производството на екологични храни.

53-годишният Петро Порошенко, който ръководи страната от 2014 г., когато тя загуби Крим и Източна Украйна в резултат на необявената война с Русия, залагаше на нейното евроатлантическо бъдеще. Стратегически приоритети на икономиката за него бяха: селскостопанският сектор, ИТ секторът, индустрията, транспортът и туризмът.