Не искаме по-скъпо парно, подали сме заявление в Комисията за енергийно и водно регулиране, в което предлагаме цените за гореща вода и промишлена пара да останат на досегашните нива. Това заяви категорично вчера директорът на „Топлофикация Русе“ Севдалин Желев в отговор на публикации в столични медии как топлоенергията в Русе щяла да поскъпне с близо 60 на сто.
„Това число, което сега се оповестява, се получава, като попълним данните в екселската таблица с показателите, която ни спуска КЕВР. Но ние в нашето предложение сме посочили, че искаме да останат досегашните цени“, обясни Желев. 
Това предложение, съгласно нормативните изисквания, бе публикувано още на 28 февруари в „Утро“ и там наистина фигурират действащите в момента цени - 82,62 лв./мвтч без ДДС за битово-горещата вода и 101,83 лв./Мвтч за промишлената пара. 
Подобно разминаване между числата от предложението на „Топлофикация Русе“ и оповестените от КЕВР имаше и през миналата година. Най-вероятно регулаторът предпочита да съобщи теоретично изчислените цени вместо действително поисканите, за да се покаже като героичен борец за нашите интереси, който орязва мераците на алчните топлофикации. На базата на досегашния опит обаче русенци има защо да се притесняват точно от КЕВР. Защото и миналата година „Топлофикация Русе“ не искаше никакво поскъпване, но регулаторът постанови тя да поскъпне с 6,73%, като за сметка на това намали цената на изкупуваната от русенския ТЕЦ електроенергия. Така, заплащайки по-скъпо топлоенергията, русенските домакинства за пореден път помогнаха на НЕК да изкупува тока по-евтино и така да се намали цената на микса за цялата страна.