Пламъци с височина около 40 метра и плътни стълбове задушлив дим събудиха съседите на запалила се къща на семейство възрастни клошари на ул.“Шести септември“ малко преди полунощ в нощта срещу петък. В буйния пожар, подхранван от събираните от години в къщата всевъзможни хартии, пластмаси и отпадъци от контейнерите за смет в града, смъртта си намери 73-годишен мъж. Две години по-младата му съпруга бе спасена от пристигналите огнеборци.
Сиво-черните пушеци от дома-сметище се носеха в целия квартал и принудиха вчера мнозина минувачи по бул.“Бозвели“ и улиците „Мария Луиза“ и „Муткурова“ да се движат с кърпички на уста.
Огънят тръгва около 23.30 часа, а малко по-рано съседи от блоковете наоколо виждат от къщата да излизат кълбета дим. Те веднага подават сигнал на тел.112 и на място пристигат четири противопожарни автомобила с 20-членен екипаж и няколко полицейски екипа, които отцепват района и евакуират съседите наоколо. В това време огнени езици се извиват от покрива на къщата. Пожарникарите веднага започват борба с огъня и помагат на 71-годишна жена с хипертонична криза да излезе от горящата сграда.
Мъжът ми е пещерняк и има уникални карти на пещери в страната. Тръгна към мазето да ги вземе и каза, че ще се опита да гаси пожара, но го загубих от поглед в дима и повече не го видях, казва жената на пожарникарите. 
След като дошлите медици я преглеждат и я освобождават заради липса на причини да постъпи в болница, жената е прибрана от семейството на дъщеря си.
Борбата с огъня продължи почти 18 часа заради планините от боклуци в къщата и в двора. На камари с височина осоло два метра бяха натрупани вестници, пластмасови бутилки и кофи, стари мебели и всякакви вещи, които някога са изхвърлени от някого, но семейството е сметнало за ценни и ги е прибрало.
Боклуците постоянно се разпалваха. Тъкмо загасим едни пламъци, веднага се появяват други и това ни попречи да намерим бързо мъжа, казаха пред „Утро“ пожарникари.
Според тях коминът на къщата се е съборил преди време и на негово място е имало кюнец, който бил укрепен с найлони. В четвъртък вечерта семейството запалило печката да се стопли, но найлоните около служещия за комин кюнец се запалили, огънят обхванал гредореда на втория етаж и той рухнал.
В бедствието оцеля само работещият като автосервиз гараж до самата къща. 
Над 30 камиона боклуци бяха извозени от двора на изгорялата къща.
Тази къща от години беше като цирей. Дотолкова беше задръстена с боклуци, че напоследък старците влизаха вътре с припълзяване, защото нямаше как да вървят прави в коридора. Дворът беше превърнат в бунище, разказа вчера съседът Исмаил Исмаилов.
През лятото той и останалите хора в района не можели да дишат от носещите се тежки миризми. Преди 4 дни в семейството на Исмаил се родило бебе, което не могат да изкарат навън, защото освен вонята, из поляната до препълнения с отпадъци двор бягали огромни плъхове.
Пускали сме жалби до общината заради боклуците и гризачите, но никой не ни обърна внимание, посочи Исмаилов.
14 предписания са пуснати от общинската дирекция „Екология“ и шест от други институции на собствениците на къщата да почистят двора, но те не правеха нищо. В крайна сметка имотът е частен и ние не можем да направим друго, освен да ги предупреждаваме, че с действията си замърсяват околната среда. Къщата пък е пълна с около 200 кубика дрехи, пластмаси, метални отпадъци и стари шкафове, които пречат на огнеборците да се справят с пожара, каза директорът на дирекция „Обществен ред и сигурност“ Спасимир Димитров.
Вчера в късния следобед от къщата бе останала само една разцепена конструкция, която въпреки дъжда още димеше и държеше под напрежение пожарникарите.