Звездите от Висшата лига поведоха футболисти от Англия и Уелс в 24-часов бойкот в социалните мрежи в опит да се справят с расизма в онлайн пространството. Нападателят на Уотфорд Трой Дийни, който блокира отговори до своя акаунт в Инстаграм по-рано през месеца, след като бе обиждан на расова основа, заключи гнева, който той и неговите колеги изпитват, казвайки „Достатъчно“.

Кампанията, която е координирана от Асоциацията на професионалните футболисти в Англия, призова играчите да бъдат извън линия в социалните мрежи от 09:00 сутринта днес. Универсалното послание в Туитър профилите на футболистите използва хаштаговете #Enough със съобщението „ДА СЕ ИЗПРАВИМ ЗАЕДНО СРЕЩУ РАСИЗМА“ – кампания на Асоциацията на професионалните играчи в Англия“.

Асоциацията заяви, че бойкотът е „първата стъпка към дългосрочна кампания за справяне с расизма във футбола“. Протестът не е насочен само към тези, които използват платформите, за да изразят своите расистки позиции, но и към самите компании на социалните мрежи и футболните власти. В последно време се появиха опасения, че футболът няма как да се справи с расизма след серия от инциденти както на терена, така и в социалните мрежи.

Цветнокожите играчи на Англия бяха обект на няколко расистки скандирания по време на квалификацията за Евро 2020 срещу Черна гора миналия месец. Един от тях – бекът Дани Роуз сподели след това, че няма търпение „да се откаже от футбола“. Някои като мениджъра на Ливърпул Юрген Клоп – чиято най-голяма звезда е Мохамед Салах бе обект на ислямофобски коментари от страна на фенове на Челси миналата седмица – каза, че не би се колебал да изкара своите играчи от терена при проява на расизъм спрямо тях. „Ако скандиранията идват от цяла трибуна, тогава ще ги изкарам на 100%“, заяви германският специалист след инцидента в Монтенегро. „Но това е твърде много власт за един, два, три или четири идиоти. Ако цялата трибуна скандира и обижда на расова основа, тогава е съвсем различно“, завърши той.

За момента, един от най-активните в Туитър – Рахийм Стърлинг, който бе обект на расизъм от фенове на Челси и от тези на Черна гора през сезона – и Хари Кейн, ще трябва да се въздържат от туитове или постове в Инстаграм. Защитникът на Ливърпул Трент Алекзандър-Арнолд бе един от тези, които публикува съобщение на Асоциацията на професионалистите в Англия на своя профил в Инстаграм тази сутрин. „Изправяме се заедно срещу расизма“, се казва в негово съобщение. „Даваме си сметка, че трябва да сме отговорни към нашите платформи, и затова използваме гласа си, за да се изправим срещу расизма. Заедно, ние се обръщаме за повече действие от страна на социалните мрежи и футболните власти!“, се завършва в него.

Централният защитник на Манчестър Юнайтед Крис Смолинг, чийто съотборник Ашли Йънг бе жертва на расизъм в онлайн пространството след грешката за първия гол на Барселона в реванша от четвъртфиналите на Шампионска лига във вторник, коментира, че проявите на расизъм влияят крайно негативно на хората, които са обект на омразните слова. „По време на кариерата ми свикнах с обидите на терена и ги приех като „част от играта“, но дойде време за Туитър, Инстаграм и Фейсбук да обмислят за регулиране на своите канали, като поемат отговорност за защитата на психическото здраве на потребителите независимо от тяхната възраст, раса, пол и финансово положение“, каза Смолинг.

#Enough

We are making a stand against racist abuse.

We recognise that our platforms come with responsibility, and so we are using our voice to stand against racist abuse.

Together, we are calling on social media platforms and footballing bodies to do more! pic.twitter.com/GT9EQjnVM4

— PFA | Professional Footballers' Association (@PFA) April 19, 2019

 

Туитър се защити, споделяйки, че „деактивира профили, замесени в прояви на омраза,  три пъти повече в последните 24 часа, след като получи доклад по това време миналата година“.„Ще продължим да работим по въпроса, за да направим безопасността на нашите потребители наш основен приоритет“, сподели Туитър. Фейсбук също взе мерки по-рано през седмицата, след като забрани достъпа на крайно десни движения като Britain First and the British National Party, чиито членове могат да бъдат първоизточник на расистки обиди.