Русенската фирма "Дианел", която е специализирана в производството на електронни системи за бензиностанции, иска да монтира нови колонки за зареждане на електромобили в града. Зарядни устройства има на няколко места - на паркинга на площад "Света Троица" и на улица "Пирот" до пощата, но управителят на фирмата Диан Тамахкяров обясни, че те не се използват, тъй като не са ефективни. По думите му те са монтирани за отбиване на номера, тъй като за час колонката не може да зареди електромобил дори и за 10 км пробег. За да се зареди изцяло батерията, процесът отнема 12 часа, което обезсмисля идеята. 
Затова монтираните преди около година колонки за зареждане на електромобили ще бъдат премахнати и ще се проведат нови конкурсни процедури за отдаване под наем на места за нови зарядни устройства - на паркинга на площад "Света Троица", до пощата и пред Дома на културата, за срок от 5 години. На вчерашната сесия общинските съветници одобриха предложението на кмета Пламен Стоилов за провеждането на конкурсите. Общата площ за поставянето на зарядната колонка и за временен престой на електромобилите е 12,90 кв.м. Началната наемна цена е 49,20 лева, а срокът за инсталирането на колонката ще е до два месеца след сключването на договор.
"Идеята ни е да наемем и трите места за разполагане на зарядни колонки. С тях само за 20 минути ще може да се стигне 80% заряд на батерията на електромобила, което е достатъчно за изминаване на 160 км. Пълното зареждане отнема около 40 минути, тъй като последните 20% се зареждат по-бавно", обясни управителят на фирма "Дианел". Той посочи, че с поставянето на колонки за зареждане на електромобили започва изграждането на зарядната инфраструктура, и отбеляза, че е необходимо първо да се направи инфраструктура, а след това хората да започнат да си купуват електромобили. 
В България има около 400 електрически автомобила, като в Русе в момента има регистрирани десетина.