18 ученици, разпределени в 6 тима, участват във  финалния трети кръг на Националния учебно-професионален конкурс "Най-добър млад инсталатор“, който се провежда в Русе. 3 от тях са от ПГ "Хенри Форд" - София, два - от ПТГ "Иван Райнов" - Ямбол, и един отбор от ПГ "Атанас Буров“ - Русе. Задачата им ще бъде да изградят елементи от газови, отоплителни и санитарни инсталации по технологично задание. Домакин на състезанието за поредна година е Професионалната гимназия "Атанас Ц. Буров", чиито отбори по традиция всеки път достигат до призови места.
„Най-добър млад инсталатор“ е един от дългогодишните проекти на "Овергаз" в сферата на газификацията и образованието и се провежда за 14-та година. И в това издание участват ученици от 11-ти и 12-ти клас, които се подготвят за професиите "монтьор" и "техник" на инсталации и енергийни съоръжения. Състезанието откри изпълнителният директор на "Овергаз Мрежи" Светослав Иванов, който представи условията за работа и перспективите за развитие в компанията.
Вчера в Регионалния исторически музей започна и Националният преглед за млади изследователи "Енергетика, икономика и математическо моделиране". "ПГПТ "Атанас Буров"- Русе участва от създаването на това състезание и винаги отборите ни са стигали до финалния кръг. През 2011 г. отборът ни бе класиран за международната научна конференция "Математика и проектиране" в Москва с разработката на тема "Определяне критичните параметри на газова смес", припомни в словото си за откриването на конкурса директорът на ПГПТ "Атанас Буров" Венцислав Василев. 
Двете състезания приключват днес, когато ще бъдат обявени и победителите.