Окръжният съд в Кърджали отмени гаранцията от 10 000 лева на лидера на ДОСТ Лютви Местан, която му беше наложена от прокуратурата заради катастрофата, при която загина 6-месечно бебе. Това потвърди за БГНЕС окръжният прокурор на Кърджали Желязко Стефанов.

Лютви Местан е обвинен за причиняване на смърт по непредпазливост. Той беше задържан след тежка катастрофа на пътя за КПП „Маказа” в неделя, 14 април, при която загина 6-месечно бебе, а неговите родители и по-голямо братче пострадаха. Политикът, управлявал „Фолксваген Пасат”, беше задържан за кратко в ареста, наложена му бе парична гаранция от 10 хиляди лева. Шофьорската му книжка е отнета.

Окръжният прокурор на Кърджали Желязко Стефанов обясни, че гаранцията е отменена с определение на съда, поради това, че липсват доказателства за имущественото състояние на Местан.

„Определението е окончателно, но не препятства вземане на мярка за неотклонение и ние работим по въпроса. Това значи, че може да се вземе мярка за неотклонение на обвиняемия и събираме тези доказателства, които според съда не са били налични”, каза Стефанов.

Каква ще е мярката за неотклонение, Стефанов каза, че наблюдаващият прокурор решава този въпрос по вътрешно убеждение. Прокуратурата събира доказателства за имущественото състояние, заради липсата на които съдът е отменил мярката „гаранция”, за да може да му вземе мярка за неотклонение.