„Затворете очи и нека всички заедно със силата на мисълта да угасим тази запалена свещ.“ Това е едно от първите неща, които Филип Хайвазиян казва на опознавателната среща с групата от 14 доброволци. Те са повярвали на системата му Easy Slim, която чрез промяна на храненето, двигателните навици и мисленето води до трайно и здравословно отслабване. Всичко е безплатно, целта наистина е идеална - съмишлениците да се погрижат за себе си под ръководството на човек с доказан опит и успехи в това.
„Къде съм попаднал?! Повече няма да стъпя тук“, си казва на ум един от участниците, но като възпитан и толерантен човек затваря очи като всички останали, за да не проваля идеята на ментора.
След малко Филип казва на всички да отворят очи и... свещта продължава да си гори, разбира се.
Тогава
наставникът преподава най-важния урок
„Мисълта, увереността е много важна, но нищо не идва наготово, нужно е да се положат и усилия“. И духва свещта, чийто пламък се люшва безпомощно и се превръща в тънка струйка сивкав дим.
Човекът, решил преди малко, че това ще му е последното занимание, вече е на съвсем друго мнение. Всички 14 души са впечатлени и ентусиазирани, но водачът им знае, че ги чака дълъг и труден път, в който освен воля и кураж ще им трябва и вяра в собствените сили. Затова кръщава последователите си Групата на успеха, а общите им приключения започват през ноември с първоначалната идея да приключат през февруари. Почти четири месеца по-късно Филип е решил малко да удължи курса.
„Продължаваме до 18 март. Първо, защото през декември и януари имаше много празници, през които мнозина нарушиха режима си, и второ - защото видях колко повече хората са мотивирани“, обяснява Хайвазиян.
Е, не всички ще финишират
Трима-четирима от Групата на успеха не са издържали по пътя и са се отказали.
„Очевидно не им е достигнала воля за промяна, постепенно разредиха занятията, не пожелаха да се откажат от вредните храни, но това е техният избор“, казва учителят.
Всички останали вървят напред - някои с по-малък, други с по-голям напредък.
„Истината е, че мнозина в началото свалиха доста килограми, но покрай празничните изкушения възстановиха част от тях, а сега отново вървят надолу. Други пък след първоначалното отслабване задържаха постигнатото. Не наддават, но и не спадат повече“, издава Филип.
Средно свалените килограми са между 5 и 10 на човек
а рекордьорът се гордее с постижение от 17 килограма. Върховото постижение се държи от 150-килограмов мъж. Той е от хората, които много бързо смъкват в началото теглото си, след това за известно време нарушават ритъма, натрупват отново някое друго килце, а после мотивирани от приятелите в групата, отново започват да топят мазнини.
Удивителни резултати има над 70-годишен пенсионер. Той става част от екипа с идеята да свали шкембето и високото кръвно. С изключителна последователност постига и двете и
сега се чувства енергичен и в отлично здраве
Той има голям успех и в медитацията. В началото му е много трудно, но след няколко тренировки започва да „вижда“ и цветовете на чакрите. „Толкова много книги съм изчел за медитацията и не можах да постигна онова състояние на съзнанието, за което се говори, а след твоите занимания за 2 часа стана“, признал пред своя гуру възрастният мъж, който отдавна има интерес към практиките на Изтока.
Упражненията, медитацията, приемът на здравословни храни са се отразили благотворно и върху дамите.
Те не само са намалили обиколката на талията и бедрата, но и се радват на по-чиста и свежа кожа. Сега те са по-уверени в себе си и по-позитивни. Една от тях е с диабет и значително е намалила нивата на кръвната захар. Други пък имат шипове, които след заниманията при Филип им причиняват по-малко болежки. Всички от Групата на успеха споделят, че се чувстват по-гъвкави и енергични.
„Успехът не е само в отслабването, той е във факта, че всички, които останаха в курса, вече са наясно кое е полезно за тях и кое не“, разказва Хайвазиян. Ако известно време не са идвали и са занемарили гимнастиката, специалното дишане или пък са си позволили вредни храни, когато се върнат отново, са категорични, че това им доставя радост и се чувстват по-добре. „Тези хора вече имат ново съзнание и стават посланици на здравословния начин на живот“, казва Филип. Той изтъква и още една полза от Групата на успеха - приятелствата.
Изключително постижение има при болен от рак
Наскоро мъжът, без да сдържа радостта си, му съобщил, че резулатите от последните му изследванията  отчели значително подобрение. Преди това само с медикаментите те просто държали едно ниво.
Този човек реално не е от Групата на успеха, но заедно с 14-годишния си син става неин своеобразен „асоцииран“ член. Бащата и синът не присъстват на лекциите и упражненията, но пък стриктно спазват хранителния режим, който им е направил Филип. Момчето спортува и е изключително дисциплинирано, а бащата, който е решил на всяка цена да оцелее заради детето си, освен че подбира с какво да се храни, пие и билките, които партньор на Филип му е изпратил. Съвсем отскоро баща и син се присъединили и към онлайн медитацията, в която групата участва. 
Защо в програмата влиза и медитация?
„Защото е универсално средство за самоосъзнаване и пречистване на духа. Модерният начин на живот е силно повлиян от негативни емоции - гняв, омраза, страх и други, а всичко това формира трайни впечатления и създава несигурност в индивида и обществото. А медитацията помага за преодоляване на тези емоции, за постигане на умиротвореност, спокоен ум и здраво тяло“, обяснява гуруто на Групата на успеха.
Филип изтъква какви са нейните предимства. За тялото: намалява кръвното налягане, нивата на лактоза в кръвта, подобрява имунитета, повишава жизнеността, влияе положително върху безсънието и общото физическо състояние. За ума: намалява тревожноста, гнева, води до спокойствие и удовлетвореност, развива интуицията, помага за концентрацията и помага да усетим щастието.
„Факт е, че за да се чувства добре човек, умът, духът и тялото трябва да са в хармония, именно това постигаме чрез медитацията“, казва в заключение Хайвазиян. 
От 2-3 дена Групата на успеха е на житно пречистване
„Реших да го правим заедно, защото всяко начало е трудно, а така можем взаимно да се подкрепяме. Житната диета трае 7 дена, а след това идват 7 дни захранване. Целта е цялостно пречистване на организма от токсините и духовно „прераждане“, разказва радетелят на здравословния начин на живот.
След края на житната диета ръководителят на групата очаква още по-добри резултати от хората, които са му са се доверили, за да им помогне да стопят излишните килограми, да подобрят здравето си или просто да живеят по-пълноценно и щастливо.
„Истината е, че Групата на успеха
няма да се разпадне след финала
защото като приятели ние и в бъдеще ще продължим да се срещаме при необходимост и да се подкрепяме“, казва Филип Хайвазиян. Той е уверен, че всеки извървял този път, ще продължи по него и ще прави съпричастни и други хора.
Хайвазиян, който е и съдружник в Пекарната срещу Общината, издава и един свой личен успех. Покрай общуването с доброволците е създал нов продукт - хляб с квас. Покрай лекциите за здравословното хранене участниците се запалват да го опитат и започват да питат откъде биха могли да го купят. Този полезен хляб, направен по рецепта от 18 век, вече се продава в Пекарната, а първата дегустация е от членове на групата. Кога ще е втората? „След известно време, сега сме на жито“, усмихва се Филип Хайвазиян, който иначе е враг на строгите забрани и безсмислените ограничения.