Състезателката на русенския "Юнак-Локомотив" и Спортист на 2018 година на Русе в анкетата на "Утро" и община Русе Биляна Дудова стана европейски шампион за трети път в кариерата си преди по-малко от седмица и го направи в трета различна категория (55, 57 и 59 килограма). Следващата цел на националката ни е световната титла. Тя ще може да я спечели на турнира в Астана през септември тази година, когато ще бъдат раздавани и олимпийски квоти.
"Радвам се, че успях да защитя титлата си. Показах многократно, че може да ми се има доверие. Бях разочарована след световното първенство, имаше спад във формата ми, сринах се, получих и контузии. След всяка загуба се чувствам така, все едно съм загубила война или дори живота си. Радвам се, че забравих за болките, концентрирах се и стигнах до третата ми титла", заяви трикратната европейска шампионка.
Спортистката с железни мускули и още по-твърда воля разкри, че след среброто на световното е била доста разочарована, а това се е отразило доста на психиката й, довело до травма.
"На самото първенство забравих и за болка, и за травма, бях максимално концентрирана - каза Биляна. Дължа на много хора този успех, на цели треньорски щаб, на моя клуб "Юнак-Локомотив", на Валентин Йорданов... За това първенство така се стече ситуацията, ще се борих в по-горната до 59 кг, но най-добре се чувствам на 57 кг и там ще ме виждате", каза Биляна.
"Борих се в доста категории през годините. На първия ми голям турнир беше тежко, защото се наложи да сваля много килограми под нормалните за мен 60. Исках да се докажа и успях в първата схватка, но загубих втората. Следващата година качих на 55 килограма и спечелих европейската титла, но останах пета на световното. Усещах, че нямам сила и организмът ми е изтощен. Реших да пробвам в по-горна категория и се радвам, че успях и на 57, и на 59. Постигнах нещо рядко срещано - три титли, последната от които без точка за съперничките ми", добави тя.
"Вярвам и се надявам да взема квота, изпълнявайки моята мечта - световната титла", завърши състезателката на "Юнак-Локомотив". Националите ни по борба ще имат едва няколко дни почивка след европейското в Букурещ (Румъния), на което тимът се върна с 6 медала, от които две титли. На 3 май жените тръгват за лагер в Япония, където ще останат до 19 май в Окаяма.