Русе отново ще е домакин на финалните състезания за най-добри млади изследователи и газови инсталатори в България стават ясни тази седмица. Последните етапи на двете състезания - Националния учебно-професионален конкурс „Най-добър млад инсталатор“ и Националния преглед за млади изследователи „Енергетика, икономика и математическо моделиране“ ще се проведат на 18 април в учебната база на Професионалната гимназия „Атанас Ц. Буров“ и в Регионалния исторически музей. 
„Най-добър млад инсталатор“ е един от дългогодишните проекти на „Овергаз“ в сферата на газификацията и образованието и се провежда за 14-а година. И в това издание участват ученици от 11-ти и 12-ти клас, които се подготвят за професиите „монтьор“ и „техник“ на инсталации и енергийни съоръжения. В надпреварата тази година ще се включват общо 18 ученици, разпределени в 6 отбора, а задачата им е да изградят елементи от газови, отоплителни и санитарни инсталации по технологично задание. За трети път в конкурса се състезават и ученици от 10-ти клас с дуална форма на обучение по проект „Домино“. Тяхното задание ще бъде да сглобяват елементи от сградна инсталация. В състезанието ще участват ученици от София, Русе и Ямбол.
„Защо си струва да използваме природен газ“ е темата на проектите, които ще представят учениците на финала на Националния преглед за млади изследователи „Енергетика, икономика и математическо моделиране“. За целта на заданието младежите трябваше да проучат какви са нагласите за използването на природен газ чрез анкета, а на база резултатите да изготвят информационна кампания. Конкурсът се провежда за 13-ти път, а в него ще се състезават 14 ученици от Русе, Монтана, Варна, Бургас, Перник и Ямбол, разпределени в 7 отбора.