Закачливата народна песен „Мятало Ленче ябълка“, изпята, изтанцувана и изиграна драматургично от ученици от Професионалната гимназия по туризъм, изненада приятно журито на първото национално състезание „Най-добър млад аниматор“. Останахме с впечатлението, че нито организаторите от Асоциацията на училищата по ресторантьорство и хотелиерство, нито някои други специализирани училища по Черноморието са очаквали да се представим толкова добре, каза директорката на ПГТ Ренета Вълева. Тимът на гимназията - Михаел и Лора от 12 клас, Галимир от 11-и, Елена и Калоян от 10-и и Михаела от 9 клас, се представил повече от добре. 
Задачата да се възпроизведе фолклорна вечер русенци започнали първо с ръченица, изпълнена от Калоян и Елена /тя танцува в ансамбъл „Русчуклийче“, той - в „Зорница“/, а когато Михаела /възпитаничка на Наталия Константинова в „Слънце“/ запяла „Мятало Ленче ябълка“, останалите започнали да канят публиката да се включи в забавата. Галимир „избръснал“ мъжката част от групата, след това нагиздили всички с гердани и забрадки - като същински Ленчета, разяснили им /на чист английски!/ стъпките на ръченицата и ги повели в хоровод. Заедно с това „туристите“ трябвало да мятат ябълки, за да уцелят шиник, като за всяко попадение получавали мускалче. Всичко това Галимир снимал със старинен фотоапарат на триножник, предоставен от Историческия музей. 
Очевидно русенци са успели да заразят с настроение не само „туристите“, но и журито, което им присъдило второ място - една-единствена точка деляла русенския отбор от великотърновския, заел първото място с 500 точки. Нищо, първото място обикновено се дава, а второто се печели, вдига духа на артистичната компания Ренета Вълева, като поздравява и преподавателките Радостина Христова и Анелия Георгиева. Поздравления получава и Лора от 12 клас, която в състезанието по хотелиерство се класира в челната шестица. Лора, както и останалите петима, получава договор за работа в „Грифид хотел“ и може и да се възползва от това, когато започне да следва в Икономическия университет във Варна. А всички от отбора по анимация са получили ваучери на стойност по 750 евро за обучение по специалност „Туризъм“ в Университета по мениджмънт във Варна.