Тази година за първи път българското агнешко месо ще бъде обозначено със син печат, а вносното ще е идентифицирано с червен печат, съобщи за „Утро“ директорът на Областната дирекция по безопасност на храните д-р Георги Дяков във връзка със стартиралите от вчера масирани проверки по магазини и пазари за качеството на предлаганите козунаци, яйца, агнешко месо и пресни зеленчуци за Великден и Гергьовден. Мастилата на печатите са за хранителни цели и са безвредни. 
Акцията ще продължи до 6 май включително. Инспекторите ще следят за правилното съхранение на храните, спазване на сроковете им за годност, здравната маркировка на трупното месо, правилното етикетиране и маркиране на яйцата в търговската мрежа и ресторантите, уточни д-р Дяков.
По пазарите ще се следи за произхода на предлаганите зеленчуци и най-вече за наличието на нитрати тях. Предвиждат се и извънредни проверки на пазарите за живи животни, където ще се следи за идентификацията им, както и за паспорти и ветеринарномедицински разрешителни за придвижването им в региона.
Целта ни е да осигурим на русенци безопасни храни по Великден и Гергьовден и да предотвратим всеки опит за злоупотреби от недобросъвестни производители и търговци. Проверки ще се извършват и през почивните дни, и по  празниците, както и по сигнали на граждани на горещия денонощен телефон 0700 122 99, обясни д-р Дяков.