Спешен ремонт на поредната зейнала дупка на Дунав мост започна вчера сутрин екип на фирма "Пътинженеринг". Ямата се е отворила в български участък в петък. През почивните дни е започнала подготовката за затварянето й, но поради високата влажност и ниски температури грундът не е успял да стегне и това забавило ремонта.
Дупката е до решетка на отводнителната система, а размерът й е внушителен - близо 2 кв.м. Най-вероятната причина за разпадането на плочата са вибрациите от преминаващите камиони, пукнатините и стареенето на бетона.
"Днес правим укрепването, след което ще се запълни с полиуретанова пяна, след което ще положим бетона и ще се изчака 24 часа, след което пак ще се грундира и вече ще се поставя асфалт. Мястото ще остане обезопасено до свършване на ремонтните дейности и с присъствие 24 часа от наша страна за временно пропускане на движението", обясни Иксан Юсуфов, ръководител на ремонтните дейности.
Извършени са проверка и оглед от специалисти на цялото платно в българския участък, като не са констатирани други проблемни места. Установени са обаче множество пукнатини в асфалта, през които дъждовната вода прониква в дълбочина в настилката.
При последното си посещение в Русе зам.-министърът на регионалното развитие Николай Нанков призна, че Дунав мост се нуждае от основен ремонт в българския участък и пое ангажимент до края на годината да се възложи изготвяне на технически проект и конструктивно обследване на съоръжението.