Днес обичаната руска певица Ала Пугачова има юбилей – празнува своите 70 години. По този повод след два дни тя ще изнесе първия си самостоятелен концерт от 10 години. Фенове и медии обсъждат това събитие от няколко месеца. Вече почти половин век обществеността внимателно следи всяка стъпка на певицата. РИА Новости разкри причините за тази популярност.

Журналистите и феновете активно споделят подробности за това как се подготвя за юбилейния си концерт Ала Пугачова: нов имидж, особености на шоуто, списък с песни.

Билетите бяха разпродадени за няколко часа, въпреки че шоуто ще се състои в една от най-обемните концертни зали в Москва – Държавния Кремълски дворец.

Таблоидната преса, а и не само тя, буквално преследва „примадоната“ – така бе наречена известната певица от 90-те години на миналия век (през 1997 тя издава песен със същото име). И нищо чудно: Ала Пугачова винаги е била в центъра на общественото внимание.

Тя става известна в средата на 70-те – благодарение на хита “Арлекино”. Българският певец Емил Димитрова изпя същата песен на конкурс в България – но с руски текст и нов аранжимент. Успехът е зашеметяващ и дава началото на изключителна солова кариера.

По това време Ала вече работи на музикалната сцена десетина години: записи за радио, поява в детската програма „Будилник”, безброй турнета и концерти в провинциите.

Прочетете биографията й и ще останете изумени: турнета в Тюменска област, концертмайстор в цирково училище, солист на различни провинциални филхармонии и дори работа в оркестъра на Олег Лундстрем. Далечният север, Карелия, Далечният изток – това е географията на нейните изключителни турнета. Това е животът на истински артист с невероятна работоспособност.

В края на 70-те години Ала Пугачова се появява на филмовата сцена, която я прави известна и обичана от зрители от различни поколения. Излиза филмът “Жената, която пее”, в която Ала Борисовна играе главна роля, в много отношения – самата себе си.

За тази продукция модният дизайнер Вячеслав Зайцев създава за нея пелерината с качулка – любимия костюм на певицата. На фона на съветската естрада, съществуваща при строги правила, Пугачова изглежда почти рокер-бунтарка. В същото време, изненадващо, тя остава в рамките на официално позволената популярна музика.

Червеникава коса, прям поглед, необичайни дрехи и, разбира се, гласът – ярък, емоционален, с лек хрип. Но Ала Пугачова прави най-силно впечатление с енергията си, както е модно да се говори сега – с харизмата си, с неприкритата си страст.

През първата половина на 80-те години певицата създава песни, които и до сега звучат в почти всеки дом: “Старинен часовник”, “Завръщане”, “Без мен”.

С нея започва да се появява Реймънд Паулс. Винаги в строг костюм – образец на елегантност, с прекрасен музикален вкус и мъжествен чар. Със своето спокойствие и невъзмутимостта си, Паулс балансира лудата енергия на певицата на концертите. Именно него свързват с мегахита „Милиони алени рози“ (“Миллион алых роз”) по стихове на Андрей Вознесенски.

Алла Пугачева знае как да бъде непредсказуема – на сцената и в живота. Едно от най-добрите доказателства за това е участието й в култовия филм на Елдар Рязанов “Иронията на съдбата”, в който всички песни на главната героиня звучат в нейно изпълнение.

В средата на 80-те години сценичният образ на Пугачова се променя.

Роклята с качулка се заменя от рокерски тоалети, по-къси поли, а на сцената до певицата е младия музикант Владимир Кузмин.

Изглежда, че една от мисиите на жената Пугачова е да разбие стереотипите. Въпреки че тя и тук знае как да бъде различна: не само като емоционална жена, но и като грижовна майка и баба.

В галактиката на руските поп звезди на Ала Пугачова й е отредено кралско място: всяко нейно изпълнение, интервю, поява на екрана предизвиква огромен шум.

Тя все още работи много, а понякога просто импровизира за себе си и своите близки.

Тя има всичко: огромен списък с десетки хитове, голямо семейство и кръг от приятели, тълпа от искрени и верни фенове. Това при всички положения би било достатъчно. Но не: Ала Пугачова отново изненадва всички с нов имидж, разработва и подготвя грандиозно шоу. Това е най-отличителната й черта – любовта към работата й, в която тя гори през целия си живот.

Руският президент Владимир Путин поздрави примата за рождения й ден, отбелязвайки нейния талант и личен принос за развитието на руското музикално изкуство, съобщиха от пресслужбата на Кремъл.

“Талантът и необикновеният глас, яркият артистичен темперамент и работоспособност – те Ви издигат на върха на естрадния Олимп, носещи ви всенародна слава”, се казва в поздравителната телеграма.

В допълнение, Путин обърна внимание на участието на певицата в съдбата на други артисти, за които тя отваря пътя към голямата сцена.