Въпреки разликата във възнагражденията в България и Румъния,    са налице български фирми, които успешно привличат кадри от северната ни съседка. Това стана ясно на третата информационна среща на Агенция за трансгранична трудова мобилност "ВИЗА" - звено към Българо-румънска търговско-промишлена палата. Събитието на тема "Трудова мобилност през границата" привлече близо 60 представители на бизнеса от региона, предприемачи и други заинтересовани страни. 
"Наемането и внедряването в работния процес на чужденци не е мисия невъзможна", увери Светлозар Димитров, управител на фирма "ИнАут Трейд" ООД. В неговата компания вече работи екип от румънски граждани, които пътуват ежедневно до работните си места, преминавайки границата. Димитров препоръча на българските фирми, които изпитват глад за квалифицирани кадри да гледат по-уверено към северната ни съседка и да не пренебрегват потенциала на младите хора в крайдунавските региони.
На срещата бяха представени конкретни данни за нивата на възнагражденията и допълнителните социални придобивки в рамките на проучване, в което през 2018 година са участвали 308 компании от цялата страна. Според проучването, в което работодатели сами докладват политиката си за сформиране на трудови възнаграждения, 25% от фирмите в Североизточна България са увеличили заплатите на служителите си с 8%. Отново близо 1/4 от фирмите в сектор "Производство" в същия регион са докладвали увеличение в размер на 10%.