И на тези избори отборът на ГЕРБ излизаме с резултати от добре свършена работа. Излизаме с ясна посока за бъдещето на България и Европейския съюз. Това заяви водачът на листата на ГЕРБ и СДС за предстоящите европейски избори Мария Габриел.

Габриел и част от другите кандидати в листата представиха платформата на двете партии за предстоящите на 26 май избори за Европейски парламент. „Бъдещето на Европа е цифрово, но то започва тук и сега. За нас основни ценности са защитата на личните данни и сигурността на европейските граждани. Всичко, което е незаконно офлайн, трябва да бъде незаконно и онлайн. Европейският подход, който ние ще отстояваме има в своя център човекът“, посочи Габриел.

Според нея, за да могат европейските граждани адекватно да съхраняват личните си данни, както и да се грижат за своята безопасност онлайн, трябва да имат необходимите умения. „Ето защо цифровите умения стоят най-високо в дневния ни ред. Инвестициите в цифровите умения са инвестиции в хората, защото съвсем скоро над 90% от работните места ще изискват цифрови умения, а днес 44% от европейските граждани нямат такива“, аргументира се тя.

Мария Габриел подчерта още, че цифровите умения са важни и за справянето с дезинформацията, която тя определи като „едно от най-големите предизвикателства на нашето съвремие“. „Ще работим за засилването на борбата с това явление и то на няколко нива – по-голяма отговорност за платформите, премахване на фалшиви акаунти, включване на медийната грамотност в обучението в училище, както и обученията за безопасност онлайн“, каза още водачът на листата. Тя увери, че от ГЕРБ ще подкрепят и създаването на европейска платформа за борба с дезинформацията.

Мария Габриел пое отговорност и за продължаване на работата по инициативата за безплатен интернет на обществени места в целия ЕС. „Ще продължим и да работим за по-добра свързаност с нашите съседи от Западните Балкани и утвърждаването на България като регионален цифров лидер“, допълни още тя.

Бюджетът на ЕС след 2020 година представи най-младият член на ЕП и настоящ кандидат за евродепутат Андрей Новаков. „1 трилион и 300 милиарда евро – това е позицията на Европейския парламент, такъв трябва да е европейският портфейл след 2020 г. За това ще работим ние. Може да ви се струват много, но истината е, че имаме и много проблеми за решаване и много нужди, които трябва да посрещнем“, обясни той. Новаков подчерта, че страната ни ще настоява средствата по всичките структурно фондове да бъдат увеличени на 18 млрд. евро. „Европейският бюджет създава възможности, които ние добре знаем как да използваме. Никой от нашите опоненти не може да го каже, защото по тяхно време никога не е имало работещи европейски програми“, каза евродепутатът. Той заяви, че парите за страната ни след 2020 година няма да спрат и определи тази информация като фалшива новина.

В представянето на платформата на ГЕРБ участваха още няколко от кандидатите. По темета енергетика говори настоящият ресорен заместник-министър Жечо Станков, а заместник-кметът на Смолян Марин Захариев – за социалните политики и земеделие. На екологичната тематика наблегна бившият министър и настоящ депутат Ивелина Василева, а за отбрана, сигурност и миграция идеите на ГЕРБ представи евродепутатът Емил Радев. Бившият министър на регионалното развитие Лиляна Павлова представи кохезионната политика, транспорта и регионите, евродепутатът Асим Адемов – образование и младежки политики, а Ева Майдел наблегна на тема икономика.