Петкратният световен шампион Люис Хамилтън поведе в генералното класиране при пилотите във Формула 1, след като спечели състезанието за Гран при на Китай днес.

На пистата в Шанхай се проведе старт номер хиляда в историята на Формула 1, а британецът записа втория си успех от началото на сезона в третата надпревара от календара и общо 75-ти в кариерата си. Пилотът на Мерцедес започна Гран при на Китай от втора позиция зад съотборника си Валтери Ботас, който бе най-бърз във вчерашната квалификация, но успя да изпревари финландеца още на първия завой и не изпусна водачеството си до края на състезанието. Ботас от своя страна задържа второто място и добави 18 точки към актива си, а на почетната стълбичка се качи и пилотът на Ферари Себастиан Фетел. Германецът започна от трета позиция и бе изпреварен от съотборника си Шарл Леклер още на старта, но скоро след това от бокса на Ферари наредиха на младия французин да пусне Фетел пред себе си. Леклер завърши надпреварата на пета позиция, след като бе изпреварен от Макс Верстапен, а десетката се допълни от Пиер Гасли, който направи и най-бързата обиколка за деня, Даниел Рикардо, Серхио Перес, Кими Райконен и Александър Албон.

В генералното класиране при пилотите Хамилтън вече има 68 точки и води с шест пред втория Валтери Ботас. Следващото състезание от календара е след две седмици в Азербайджан.