Две къщи са били запалени вчера в Габрово. Къщите са били обитаеми. Сред изгорелите вещи се виждат детски колички, детско легло, покъщнина, дрехи.

Ромите, които живеят в съседство не пожелаха да коментират, казаха, че изпитват огромен страх и не са сигурни дали искат да останат да живеят на това място, въпреки че от 60 години живеят в Габрово. Опожарените къщи са само на 50 метра от мястото, където снощи протестиращите влязоха в сблъсък с жандармерията.

Вицепремиерът Томислав Дончев тази сутрин даде извънреден брифинг по повод протестите в Габрово и заяви, че едно общество, което няма закони, може да се самоунищожи. „Взели сме мерки във всички посоки, без да се съобразяваме с това кой какъв етнически произход има”, добави Дончев. Според него “полицията и жандармерията не са там да пазят една част от обществото от друга част от обществото. Те са там, за да пазят обществения ред. Ще стоя толкова, колкото е необходимо”.

“Призовавам към спокойствие и разум. Всеки български гражданин има право да протестира, но това трябва да се случва без заплаха за живота и здравето на останалите граждани”, каза още Дончев. “Хората са гневни от усещането на някои групи в обществото, че имат повече права от другите, от злоупотребите със социални плащания. Затова трябват мерки, веднага след въдворяването на спокойствие на територията на общината, а може и преди това. Някои от тях вече са планирани, те са в ход“, каза още вицепремиерът и подчерта: Илюзия е, че след като това се случи, ще продължим по старому.Гневът на хората е справедлив.

Кметът на Габрово Таня Христова призова за здрав разум и спокойствие. Тя допълни, че не заселва роми в града. Призова партиите да не се заиграват с етническия мир преди местните избори след няколко месеца.

Зам.-вътрешният министър Красимир Ципов даде брифинг днес в парламента и добави, че още вчера са назначили да бъде извършен анализ на работата на областната дирекция на полицията в Габрово.

”Материалите по образуваната полицейска преписка са били докладвани незабавно на районната прокуратура в Габрово”, обясни той. По думите му материалите са докладвани веднага на прокуратурата, но лицата са били задържани малко повече от 24 часа по-късно. „Моята оценка е, че има забавяне и поради тази причина сме назначили проверка. По тази причина искаме да бъде извършен и анализ на всички действия, които са били предприети от ръководството на ОД на МВР Габрово”, заяви той.

Снощи хиляди хора се събраха в центъра на Габрово за втори пореден ден в знак на протест срещу безчинствата на трима младежи от ромски произход, които пребиха служител на хранителен магазин по време на работа. За разлика от предни ден, когато протестът на жителите на Габрово не беше организиран, снощи имаше организация.