Най-важното в демократичната общност е тя да постигне своето обединение, за да има победа и успех. След като не искат да го направят, ние сме в ситуация на евроизбори, където главната задача е да решим коя партия може да победи БСП. Единствената формула, която може да победи БСП на евроизборите, е съюзът на ГЕРБ и СДС. Нормално е хора, които искат да победят БСП на избори, и в Европейския парламент да има повече депутати в ЕНП, т.е. в дясноцентристкото обединение, да се обединят и да свършат тази работа за България. Това каза на пресконференция в Русе вчера шестият в евролистата на ГЕРБ и СДС Александър Йорданов.
Това, че две партии са се съюзили, не означава, че симпатизантите на едната гласуват за другата. Те гласуват за своята си партията. Една от големите грешки на български демократични партии, изключвам БСП, е, че не намериха път своевременно към обединение. Партиите се създават, за да вземат властта и да управляват България, посочи още Йорданов. 
В пресконференцията участва и председателят на СДС Румен Христов, който подчерта, че в момента пред СДС и ГЕРБ голямата задача са евроизборите и битката е за Европа, а ЕНП да получи максимална подкрепа. Що се отнася до местните избори той припомни, че има решение структурите на място да решават по какъв начин ще се явяват. 
Няма да има решение за единно явяване с ГЕРБ, но вероятно на много места ще имаме коалиции с ГЕРБ и картината ще е шарена, допълни още той. Йорданов и Христов посочиха, че не се притесняват от преференциалното гласуване и няма да призовават конкретно за преференции. 
Бившият председател на парламента и посланик във Варшава и Скопие Александър Йорданов беше в Русе, за да представи и новата си книга "Патриотични уроци", която разказва за най-важните събития и личности от новата българска история. Като цел на сборника е посочено възраждане на националното ни самочувствие, като възстановява премълчани страници от българската история.