Нестихващият скандал с имотите на хора от властта превърна вчера и русенския депутат от БСП Крум Зарков в клиент на антикорупционната комисия КПКОНПИ и НАП. Двете инстутуции ще проверяват информации във вестник "24 часа" и сайта "Топновини" за покупка на жилище на нереалистично ниска цена в центъра на София.
През 2015-а сегашният зам.-председател на парламентарната група на БСП Крум Зарков, син на известната разследваща журналистка Анна Заркова, купува със съпругата си Ирина апартамент на първи, надпартерен етаж с мазе в центъра на София, пише "Топновини". Жилището на бул."Дондуков" е 140 квадратни метра и е закупено от италианския гражданин Масимо Алеоти. При изповядване на сделката той е представляван от пълномощник, тъй като живее в Швейцария. Сумата е 155 000 евро или 1107 евро на квадратен метър.
От нотариалния акт става ясно, че 15 500 евро са платени преди подписване на договора, 74 500 евро са платени при подписване на акта, а останалите 65 000 евро са платени чрез ипотечен кредит,
Парите, с които Крум и Ирина Заркови са разполагали при сключването на сделката, очевидно са в размер на 90 000 евро. Ипотеката от 65 000 евро пък е рефинансирана с нова, на стойност 120 000 лева, сключена в края на миналата година. Фактът е любопитен от гледна точка на това, че Крум Зарков поне в последните две години е получавал депутатска заплата, а след напускането на парламента от страна на БСП, не би трябвало да получава доходи оттам, тоест - не е ясно как семейството ще погасява задълженията си, коментира сайтът.
Преди да стане част от парламентарната група на БСП, Зарков е работил в комисията за конфискация на незаконно имущество, т.нар. комисия "Кушлев". Преди това, по разкази в интервюта, които е давал е учил и живял десет години във Франция, където се е препитавал с работа в "Макдоналдс" и гроздобер в Бургундия. Съпругата на депутата пък е детски психолог.
В този период, от същия пълномощник, но този път на друго лице - Камелия Глишева, Крум Зарков еднолично купува едно цяло и пет върху петнадесет идеални части от дворно място на бул. "Дондуков", с обща площ 314.40 квадратни метра. Данъчната оценка на цялото дворно място е 2 963.10 лева, а Зарков е платил на Глишева 300 лева. Стойността на квадратен метър от земята, определяна като "дворно място" в района също е от порядъка на 2340 лева, според хора от имотния бизнес.
На пръв поглед покупката на идеалните части, равняващи се в реални части на 31 кв. метра няма смисъл. При желание някой да закупи дворното място или да направи някаква постройка в него, то той трябва да я откупи от собствениците, а тогава цената би била съвсем различна, особено щом става дума за парцел в центъра на столицата. В сферата на предположенията, Крум Зарков може да е платил по нотариален акт 300 лева и да е предал на продавача реалната стойност на сделката на ръка, което двете страни да не декларират пред държавата, съответно - да не плащат дължимия данък върху пълната цена на земята, коментира "Топновини".
А ето какво написа по-късно по този повод във Фейсбук Крум Зарков.
"Вярвам, че когато те питат трябва просто да отговориш. Още повече, когато няма какво да криеш. Та питат ме цял ден за единственото недвижимо имущество, което притежавам. Отговарям:
Апартамента съм придобил през 2015г., година преди да вляза в политиката с избора си за член на Изпълнителното бюро на БСП.
В този апартамент живея със семейството си. Друг нямам.
Закупен е за 155 000 евро, а е намерен през обява в интернет. В нотариалния акт е записана точно сумата, за която съм се споразумял с предишния собственик. Нито стотинка повече или по-малко. Цената излиза малко повече от 1100 евро на квадрат, каквито са пазарните цени към онзи момент и съответстват на доста окаяното състояние на сградата.
Парите са всичките мои и на съпругата ми спестявания, плюс спестяванията на нейните и моите родители. Освен тях взехме ипотечен кредит на стойност 65 000 евро. Ще изплащаме този кредит още 20 години, тъй че апартаментът ще е напълно наш към 2039 г.
Имам и една кола. Купена също преди 2016 г. На 8-9 години е вече.
Нямам сметки за деклариране, защото по закон на деклариране подлежат само тези над 10 000 лв. Всичките си сметки да сметна заедно, не мога да ги докарам до толкова.
Нямам проблем да се вдигне банковата ми тайна, тъй като по нея има само движение на заплати. Доходи, извън трудовите, практически не съм имал.
Това са моите отговори".