Осем момичета и двадесет и няколко момчета от осми клас в Професионалната гимназия по речно корабостроене и корабоводене започват да подготвят Представителен дунавски флотски отряд. Вчера беше първата сбирка на младежите, които много скоро ще придадат ново очарование на градските празници в Русе - като преминат в стегнат строй по улиците на града, облечени със снежнобели моряшки блузи „холандки“ с характерните моряшки яки. 
„Премиерата“ на Представителния дунавски флотски отряд се замисля за 2 юни, когато блокът с наследниците на Дунавската флотилия ще участва в тържествата пред Мемориала на загиналите за свободата и независимостта. Дотогава гимназистите ще имат строева подготовка и ще упражняват ритуални движения, но заедно с това ще се запозаят с историята на морячеството и на Русе. Всичко това е предвидено в проекта на Регионалния съюз на офицерите и сержанитте от запаса и резерва, който е спечелил финансиране от 2460 лева от общинската фондация „Русе - град на свободния дух“. 
С тези пари, към които ще се прибавят и още около 1000 лева на съюза, ще бъдат ушити холандките, моряшките панталони и баретите с традиционните развяващи се лентички. С ушиването ще се заемат връстници на младите моряци - ученици от 11 и 12 клас на Професионалната гимназия по облекло от специалностите „Моден дизайн“ и „Моделиране и конструиране на облекло“. Вчера те заедно със свои преподаватели взеха мерките на тийнейджърите от новосформирания отряд и до дни започват работа в ателиетата на ПГО.
Пак в ПГО ще ушият и флага на дунавските гвардейци. От едната си страна той ще представлява реплика на знамето на българския флот, а от другата върху речносин фон ще бъде извезана емблемата на отряда и негово наименование, каза председателят на РСОСЗР Димитър Вълков. Той припомни, че именно от Русе води началото си родният флот и днешните млади русенци трябва да знаят и помнят откъде е тръгнала Дунавската флотилия. Затова прибавяме и този проект към други наши инициативи, адресирани към младежите, каквато е лятната академия „Родолюбие“, добави Вълков. А Евгени Алексиев, който е координатор на проекта, предупреди: „В строя трябва да забравите за мобилните телефони и разни други развлечения! С влизането си в отряда вие поемате отговорност - всички погледи ще бъдат вперени във вас и трябва да изглеждате гордо и достойно!“. 
За нас е гордост да възродим традицията на Дунавската флотилия, каза директорката на ПГРКК Ивелина Георгиева. А Диана Иванова, директорка на ПГО, добави: „Нашите училища са си сътрудничили в миналото - архивни документи описват това, радвам се, че си сътрудничим и днес и то за такава хубава родолюбива инициатива“. 
След първото си излизане пред русенската общественост на 2 юни Представителният дунавски флотски отряд ще участва във всички големи и тържествени събития като неотменима част от градската празнична ритуалност. А още това лято, през което се отбелязват 140 години от създаването на Дунавската флотилия, момичетата и момчетата ще гостуват във Военно-морското училище във Варна.