Драмата със Сашко от Средна кула, трогнала хиляди хора след публикация във Фейсбук, върви към щастлива развръзка. Историята на седемгодишното момченце, оставено от майка си заедно с по-големите си братче и сестриче за отглеждане при баба си, предизвика не само лавина от съпричастност, но и институционална реакция. Вчера работещите в русенската дирекция "Социално подпомагане" се самосезираха и посетиха дома, за да се запознаят на място с обстоятелствата. 
Децата имат емоционална връзка с баба си, каза за "Утро" директорът на дирекцията Детелина Матева след проучването, което е ръководила лично.
Двете по-големи деца ходят на училище, имат личен лекар, но по-малкото момченце, 7-годишният Сашко не е записано нито в предучилищна група в детска градина, нито на училище. Проблемът е, че докато за по-големите бабата има права, предоставени по документи от майката, за най-малкото няма такива правомощия.  
Нашите действия главно бяха да издадем заповед по Закона за закрила на детето за настаняване на трите деца при тяхната баба, това ще даде възможност на жената да се грижи пълноценно за тях, да запише малкото момче на градина или на училище, да му осигури личен лекар. Не може да се твърди, че в тази ситуация има сериозни проблеми и че децата са в риск, каза Детелина Матева.
Другият положителен ефект е, че с тази заповед възрастната жена ще може да получава полагащите се за трите й внучета детски надбавки и това ще бъде облекчение за домакинството.
Междувременно стана ясно, че след като първоначално бабата категорично отказваше каквито и да било помощи, както и да допусне външни хора в двора и в дома си, скоро след това е променила отношението си. Според социалните обаче проблем възниква с това, че много хора изпращат различни пакети и кашони с храни или дрехи, без да са наясно от какво всъщност имат нужда децата. Това обаче се преодололява с помощта на доброволци, които координират кампанията.