Създателят на Уикилийкс Джулиан Асанж бе арестуван в посолството на Еквадор в Лондон. Това съобщиха от полицията.

47-годишният Джулиан Асанж, днес, четвъртък, 11 април, бе арестуван от служители на лондонската столична полиция в еквадорското посолство по заповед, издадена от Уестминстърския магистратски съд на 29 юни 2012 г. за това, че не се е явил в съда, съобщиха от полицията.

Както заяви президентът на Еквадор, страната е решила да му откаже убежище. През последните години основателят на Уикилийкс живееше в посолството на тази държава. Асанж придоби известност след редица публикации, включително за американските военни операции в Афганистан и Ирак и за условията на задържане в лагера в Гуантанамо.

През 2010 г. основателят на Уикилийкс, от когато американските власти се заинтересуваха, замина за в Швеция, където възнамеряваше да получи защита. Впоследствие той беше обвинен в сексуални престъпления, отговорността за която Асанж отрича.

Шведският съд го включи в международен списък, след което бе задържан в Лондон, но освободен под гаранция. От 2012 г. Асанж се крие в еквадорското посолство в британската столица.

Порталът Уикилийкс на 5 април, цитирайки високопоставен източник в Еквадор, съобщи, че в следващите “часове или дни” Асанж ще бъде изгонен от посолството. Като предтекст може да бъде използван корупционен скандал с офшорни документи, свързани с президента на Еквадор, Ленин Морено. 

През 2012 г. Асанж потърси убежище, за да избегне екстрадиция в Швеция, където ще се изправи пред обвинения в сексуално насилие, които вече са с изтекла давност. Асанж отказа да напусне посолството, за да избегне екстрадирането му в САЩ, където ще се изправи срещу обвиненията към уебсайта си, публикувал огромно количество файлове на Държавния департамент и Пентагона през 2010 г.

Отношенията между Асанж и неговите домакини от посолството се влошават от месеци.

През октомври Асанж съди Еквадор за нарушаването на неговите “основни права”, като ограничи достъпа му до външния свят, след като през март бе блокиран достъпът му до интернет и мобилен телефон.