Именитата пианистка Мариета Петкова, която събира на концертните си изяви в Европа хиляди почитатели, направи пореден жест към родния си град и училището, което е завършила - легендарното русенско Музикално. Този път нейната артистична и човешка чувствителност зарадва едно талантливо момче - ученика в осми клас в Националното училище по изкуствата Димитър Върбанов. 
От няколко дни Дими има собствено пиано
на което може да свири у дома, за да се подготвя за конкурси и концерти. 
Още преди няколко години, когато пианистката пристигна в Русе от Холандия, където живее, за да участва в международния фестивал "Мартенски музикални дни", заяви намерението си да съчетае високопрофесионалната си работа с човечност. Единият от нейните концерти в рамките на фестивала през март 2016 година беше благотворителен - след това част от събраната от билетите сума Мариета Петкова подари на училище "Христо Ботев", където нейният баща Яким Петков дълги години беше един от най-запомнящите се преподаватели по химия. Другата част от събраните средства пианистката предаде в НУИ, което е наследник на Музикалното, което тя е завършила. 
Желанието й беше 
тези пари да подпомогнат талантливи деца от бедни семейства
за да се явяват на конкурси и да посещават майсторски класове, обясни за "Утро" директорката на НУИ Мария Дуканова. 
По това време Дими е сполетян от беда - неговият баща Любомир Върбанов умира и момчето остава наполовина сирак. Дарението на Мариета Петкова му помага - както и на още няколко даровити ученици от НУИ, да участват в конкурси, където печелят не една и две награди, а също и да усъвършенстват дарбата си при бележити музиканти. 
Останалите ученици, на които Мариета Петкова помагаше, вече са завършили русенската гимназия по изкуствата, някои са студенти в Музикалната академия, други се реализират другаде. От всички тях само Дими е все още ученик. 
Той е много талантлив, печелил е доста награди, затова 
Мариета много държи на Дими и се грижи за неговото развитие
обяснява Дуканова. И когато тя разбрала, че русенчето няма собствено пиано, а постоянно остава след часовете в училище, за да свири, пианистката с бляскава кариера решила да направи още нещо. Тя подхванала дарителска акция в холандския град Алмере, където живее, и не след дълго събрала 750 евро. Тях изпратила в Русе, като ангажирала специалист, който да купи подходящо пиано за момчето от класа на преподавателката Красимира Иванова. 
Жестът на Мариета Петкова е прекрасен и изключително ценен, каза Мария Дуканова. В Училището по изкуствата са признателни на русенката за нейната помощ и съпричастие към обучението и развитието на бъдещите музикални знаменитости. И припомнят, че пианистката бе сред първите, които откликнаха и се включиха в кампанията на НУИ "Талант без граници" за обновяване на пианата в училище, от което училището има огромна нужда.